Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nepbericht over iCloud uit naam van Apple: ‘LET OP: Alle opslag gebruikt’

  Nepbericht over iCloud uit naam van Apple: ‘LET OP: Alle opslag gebruikt’

  Heb jij volgens Apple al jouw iCloud-opslag gebruikt en moet je upgraden om persoonlijke bestanden te bewaren? Pas op, want dit is een phishingmail.

  Het hebben van een volle iCloud-opslag is natuurlijk iets wat je echt kan overkomen. Als Apple-gebruiker krijg je hier dan ook bericht van met de mededeling dat je jouw opslag kunt upgraden. De onderstaande mail speelt dus goed in op Apple-gebruikers. Toch zit er een addertje onder het gras. Dit bericht is namelijk afkomstig van ‘[email protected]’ en ziet er niet uit als een betrouwbaar mailadres van Apple. 


  Verkeerd taalgebruik

  Van een betrouwbaar bedrijf mag je verwachten dat een bericht geen taalfouten bevat. In de bovenstaande mail staat het woord ‘Maar’ midden in een zin en met een hoofdletter geschreven. Dit hoort natuurlijk niet.

  Nog een kenmerk van een nepbericht is dat deze niet persoonlijk aan jou is gericht. Dit wordt ook bevestigd door cybersecurity-expert Tommy van Steen in een eerder artikel waarin hij bespreekt hoe je phishingberichten kunt herkennen. In de bovenstaande mail word je aangesproken met ‘Beste Apple klant’ en niet met jouw naam. Dit doen criminelen, zodat ze een nepbericht naar meerdere slachtoffers tegelijk kunnen sturen. 

  Te mooi om waar te zijn

  Nog een kenmerk van phishing is dat criminelen je proberen te lokken met deals die te mooi zijn om waar te zijn. “Als onderdeel van ons loyaliteitsprogramma kunt u nu 50GB iCloud-opslag gratis ontvangen voordat de bestanden op uw iCloud verwijderd worden”, staat in de mail. Dit biedt Apple nooit aan. Behoed jezelf er dus voor dat je valt voor de mooie beloftes van online oplichters. 

  Extra tips van Apple

  • Apple geeft nog een aantal tips hoe je fraudepogingen kunt voorkomen die gericht zijn op je Apple-account en apparaten:
  • Deel nooit persoonlijke informatie zoals creditcardnummers, tenzij je kunt verifiëren dat de ontvanger is wie deze beweert te zijn.
  • Bescherm je Apple ID met tweefactorauthenticatie
  • Deel nooit je Apple ID-wachtwoord of verificatiecodes met wie dan ook. Apple-medewerkers vragen nooit naar deze informatie.
  • Gebruik nooit Apple Gift Cards om er andere betalingen mee te doen.
  • Klik niet op links en open of bewaar geen bijlagen in verdachte of ongevraagde berichten. 

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant