Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Heb jij ‘aanmeldproblemen’ op Instagram? Let op, dit is een phishingmail

  Heb jij ‘aanmeldproblemen’ op Instagram? Let op, dit is een phishingmail

  Hoewel je natuurlijk echt problemen kunt ervaren bij het aanmelden op Instagram, gaat het dit keer om een phishingmail die uit naam van Instagram wordt verstuurd. Probeer in dit geval dus niet opnieuw toegang te krijgen tot je account. 

  “We hebben een bericht ontvangen dat je je wachtwoord bent vergeten”, luidt de eerste zin van het nepbericht. Voordat je overgaat tot actie, ga bij jezelf na of jij dit wel bent geweest. 

  Een mail om je wachtwoord te wijzigen krijg je namelijk alleen als je op ‘wachtwoord vergeten’ klikt tijdens het inloggen op Instagram. De mail waarmee je je wachtwoord vervolgens kunt wijzigen verschijnt enkele seconden later in je inbox. Heb jij deze handeling niet uitgevoerd of heb je deze mail veel later ontvangen? Dan kun je er al vanuit gaan dat er iets niet klopt. 

  Wijzig je wachtwoord niet

  Het klinkt tegenstrijdig om te zeggen dat het beter is om niet opnieuw je wachtwoord in te stellen, maar in dit geval doe je jezelf er een plezier mee om het niet te doen. Instagram raadt haar gebruikers ook aan om niet op links of bijlagen van verdachte mails of chatberichten te klikken die claimen van Instagram afkomstig te zijn. Hoe je dit kunt controleren? Mails van Instagram over je account zijn altijd afkomstig van @mail.instagram.com. 

  Manipulatieve truc

  Ook voor de mensen die geen nieuw wachtwoord instellen hebben de oplichters wat bedacht. “Als je geen aanmeldingslink hebt aangevraagd of niet hebt gevraagd om je wachtwoord opnieuw in te stellen, kun je dit bericht negeren en ontdekken waarom je dit mogelijk hebt ontvangen.” De laatste zeven woorden zijn klikbaar gemaakt. De criminelen weten natuurlijk dat het bericht nep is en hopen zo dat jij, als je denkt hun te slim af te zijn, toch in de val trapt.

  Apart verzoek

  Onderaan de mail staat: “Alleen mensen die je Instagram-wachtwoord weten of klikken op de aanmeldingslink in deze e-mail kunnen zich aanmelden bij je account.” Dit is een opmerkelijke tekst, want waarom zou Instagram aanmoedigen om je wachtwoord met anderen te delen? Het is dus aannemelijker dat deze zin is toegevoegd om nog meer slachtoffers te maken.

  Extra tips van Instagram om niet in phishing te trappen:

  • Vertrouw geen berichten waarin om geld wordt gevraagd, cadeaus worden aangeboden of wordt gedreigd je account te verwijderen of blokkeren.
  • Beantwoord geen berichten waarin om je wachtwoord, burgerservicenummer of creditcardgegevens wordt gevraagd.
  • Schakel tweestapsverificatie in voor een extra beveiliging van je account.

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant