Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse mail uit naam van Netflix over abonnementskosten

  Valse mail uit naam van Netflix over abonnementskosten

  Momenteel versturen oplichters phishingmails uit naam van Netflix met als onderwerp ‘payment declined’. Dit zou betekenen dat je niet voldaan hebt aan je abonnementskosten en je binnen 48 uur geld moet overmaken, zogenaamd aan Netflix. In werkelijkheid proberen oplichters aan jouw bankgegevens te komen, geef deze dus niet zomaar prijs. 

  ‘We were unable to validate your billing information. Therefore we will suspend your membership if we do not receive a response from you within 48 hours’, begint de phishingmail uit naam van Netflix. Dit is een tactiek van oplichters om je onder druk te zetten en je meteen te laten betalen, ook wel social engineering genoemd. 

  Netflix: ‘Vragen nooit naar je gegevens per mail’ 

  Als je een mail hebt ontvangen waarin je wordt gevraagd naar persoonlijke gegevens die zijn gekoppeld aan je Netflix-account, dan is deze waarschijnlijk niet afkomstig van de streamingdienst. Netflix geeft enkele tips hoe je verdachte mails kan herkennen: 

  • Netflix vraagt nooit om je persoonsgegevens via een sms of e-mail. Voorbeelden hiervan zijn: credit- of debit card-nummers, bankrekeninggegevens of Netflix-wachtwoorden. 
  • Netflix verzoekt nooit om een betaling via een externe leverancier of website. 

  Verdachte linkjes 

  In de phishingmail uit naam van Netflix zou je een activatiecode kunnen verzilveren door op de link ‘restart membership' te klikken. Deze link leidt naar een valse website waar wordt gevraagd naar je betaalgegevens. Als de sms of mail een link bevat die je niet herkent, tik of klik er dan niet op. Als je dat wel hebt gedaan, vul dan geen gegevens in op de website die wordt geopend. 

  Bescherm je account 

  Om oplichters zo veel mogelijk buiten de deur te houden is een goede accountbeveiliging een vereiste. Je kunt dit met een aantal stappen doen: 

  • Wijzig je Netflix-wachtwoord in een nieuw wachtwoord dat sterk en uniek is voor Netflix. Eerder gaven we tips voor het creëren van een sterk wachtwoord. 
  • Klik bij twijfel niet op een verdachte link. Ga in plaats daarvan rechtstreeks naar de website van het bedrijf. 
  • Installeer antivirus software om je apparaten en persoonsgegevens te beschermen. 
    
  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant