Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Laatste aanmaning van de Belastingdienst? Geen paniek, dit is phishing

    Laatste aanmaning van de Belastingdienst? Geen paniek, dit is phishing

    Heb je een bericht ontvangen die afkomstig lijkt van de Belastingdienst over een openstaande schuld? Dat is misschien even schrikken, maar laat je niet gek maken. Dit is het werk van online oplichters die op sluwe wijze aan jouw betaalgegevens proberen te komen. Houd je bankgegevens voor jezelf en deel deze nooit zomaar met derden. 
     

    In de valse mail die uit naam van de Belastingdienst wordt verstuurd wordt gedreigd met beslaglegging door een deurwaarder op 26 oktober, wanneer de zogenaamde openstaande schuld niet voor 23 oktober voldaan is. “U kunt beslaglegging voorkomen door het gehele bedrag direct te voldoen. Dit betekent dat u het openstaande bedrag, inclusief aanmaningskosten, uiterlijk 23 oktober moet betalen”, staat in het bericht.

    Belastingdienst: 'Wij sturen nooit directe betaalverzoeken"

    Goed om te weten: de Belastingdienst verstuurt nooit directe betaalverzoeken of berichten over betalingsachterstanden per mail. Als je een openstaande rekening hebt, ontvang je een brief met betaalinformatie, laten zij weten. Verwijder de valse mail daarom direct van je laptop of telefoon. 

    Laat die link links liggen 

    Angst zaaien en mensen onder druk zetten zijn de grootste wapens van online oplichters om persoonlijke informatie los te krijgen. In deze valse mail creëren oplichters ook tijdsdruk en dreigen daarbij met consequenties zoals het sturen van een deurwaarder. Dit doen zij met zinnen als: “Op 26 oktober 2023 zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot executoriaal beslaglegging”. Deze vorm van manipuleren wordt ook wel social engineering genoemd. Klik niet op een link en vul niet je persoonlijke gegevens in. Zo geef je oplichters geen kans om jouw bankrekening te plunderen of virussen op je computer te plaatsen. 

    Betaalgegevens gedeeld? 

    Zijn oplichters overtuigend genoeg geweest en heb je toch betaalgegevens achtergelaten, zoals je rekeningnummer of creditcardgegevens? Neem dan meteen contact op met je bank voor de juiste hulp. 
     

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant