Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse sms namens de Belastingdienst over openstaande schuld

  Valse sms namens de Belastingdienst over openstaande schuld

  Momenteel gaan er meerdere phishingberichten uit naam van de Belastingdienst rond over een openstaande schuld. Maak geen geld over en klik niet op de valse link.

  De berichten worden verstuurd per sms en zijn afkomstig van verschillende telefoonnummers. Zo zijn onderstaande berichten verstuurd door zowel een +33-nummer (Frankrijk) als door +48-nummers (Polen). De aanleiding van alle drie de berichten is een openstaande schuld, maar de bedragen verschillen. Zo gaat het in een van de gevallen om 368 euro, maar in de andere gevallen om 448 en 462,50 euro. 

  Druk niet op neplinks

  Om de openstaande schuld te betalen dien je op de bijgevoegde link te klikken, maar doe dit niet. De kans is groot dat je naar een nepwebsite wordt geleid die lijkt op de officiële website van de Belastingdienst. Hier wordt vervolgens gevraagd om je persoonlijke gegevens. Het kan ook voorkomen dat er malware op je apparaat wordt geïnstalleerd als je op de link klikt. 

  ‘Wij sturen nooit directe betaalverzoeken’ 

  De Belastingdienst laat via haar website weten dat ze nooit per sms, mail, telefoon of WhatsApp vragen via een link direct geld over te maken. Als je geld moet betalen krijg je altijd een brief toegestuurd of een (naheffings)aanslag met betaalinformatie. 

  Altijd dubbelchecken

  Daarnaast stuurt de overheidsinstantie nooit via WhatsApp of mail een bericht over betalingsachterstanden, zoals in bovenstaande voorbeelden. Zeker weten of het om een officiële aanslag gaat? Jouw aanslagen zijn altijd terug te vinden in Mijn Belastingdienst, Mijn Belastingdienst Zakelijk of Mijn Toeslagen. 

  Tijdsdruk

  In de bovenstaande berichten dreigen de oplichters met een maximale betaaldatum. Dit is een slimme truc om te zorgen dat je sneller gaat handelen, maar laat je niet opjagen en controleer berichten goed op meerdere kenmerken van phishing.

  Geld overgemaakt, wat nu?

  Als je de Belastingdienst moet betalen, is dat altijd op een bankrekeningnummer. Controleer dit nummer eerst, voordat je geld overmaakt. Check de betrouwbare bankrekeningnummers hier.

  Heb je geld overgemaakt naar een ander bankrekeningnummer? Neem dan contact op met je bank. Wellicht kan de bank de betaling tegenhouden. 

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant