Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Klik niet op malafide link in phishingmail namens 'bunq'

    Klik niet op malafide link in phishingmail namens 'bunq'

    In een phishingmail namens bunq verleiden oplichters je met een hoge rente van 2,46 procent om bij de bank te sparen. Klinkt verleidelijk, maar het gaat om phishing.
     

    De hoge rente van 2,46 procent bij bunq is echt. Dit maakt het sparen bij de bank ook erg aantrekkelijk voor veel mensen. Denk wel goed na voordat je een spaarrekening bij bunq opent, want de laatste tijd zijn steeds meer mensen slachtoffer van online fraude bij bunq. Dit komt mede door een onbereikbare hulplijn. 

    Of je er nu wel of niet voor kiest om bij bunq te bankieren, feit blijft dat onderstaande mail frauduleus is. Zo is de mail afkomstig van ‘[email protected]’ en niet van een bunq-domein.  

    Oplichters sturen aan de lopende band phishingmails namens bunq. Vaak moet je op een valse link klikken en inloggen op je bunq-account of je wordt gebeld door een crimineel die zich voordoet als een bunq-medewerker. Stel je geld veilig en blijf op de hoogte van actuele phishingberichten namens bunq via de gratis Opgelicht?!-app (voor Android en iOS).

    Klik niet op de valse link

    Zodra je klikt op de oranje knop ‘Aan de slag’, kom je terecht op een malafide website waarvan de link begint met ‘td.product-quotes.com’. Een kenmerk dat op phishing wijst is dat nergens in het valse webadres ‘bunq’ voorkomt. 
    Controleer zelf waar een link naartoe gaat door op je telefoon de link ingedrukt te houden en op je desktop met de cursor op de link te gaan staan. Zorg dat je niet klikt. In beeld verschijnt vervolgens de volledige link. 

    Deel alleen informatie via de app

    Bianca Zwart, chief of staff bij bunq, laat weten: “Veiligheid staat bij ons op één. We kiezen er daarom al jaren bewust voor om ons contact met gebruikers enkel via de beveiligde app-omgeving te laten lopen. De beste manier om je gegevens veilig te houden is door uitsluitend informatie te delen via onze beveiligde omgeving.” Ook handig om te weten is dat bunq nooit belt naar zijn klanten. 

    O nee, op de link geklikt?

    Krijg je direct nadat je op de link hebt geklikt een telefoontje van een ‘medewerker bij bunq’ die vertelt dat jouw geld in gevaar is? Deel geen gegevens en hang direct op! Word je niet gebeld, maar naar een vervalste bunq-website geleid waar je moet inloggen? Log niet in en sluit de website direct af. Heb je toch gegevens ingevuld of blootgegeven?

    • Blokkeer dan direct je bunq-rekening in de app.
    • Spaar je alleen bij bunq en bankier je bij een andere bank? Boek dan zo spoedig mogelijk jouw spaargeld over naar jouw andere rekening. 
    • Verander belangrijke wachtwoorden en stel tweestapsverificatie in. 
    • Doe aangifte bij de politie en stel bunq op de hoogte.

    Lees ook

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant