Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Wees op je hoede voor ‘kind vermist’-oplichtingstruc op Facebook

    Wees op je hoede voor ‘kind vermist’-oplichtingstruc op Facebook

    Berichten over vermiste kinderen worden sinds een aantal maanden massaal verspreid in lokale Facebookgroepen, met de vraag om ze verder te delen, meldt het AD. Wijkagent Rob deelt zijn zorgen over deze ‘kind-vermist’-truc.
     

    “Het gezicht van de man die de 5-jarige Emma de auto in sleurde is duidelijk te zien op de bewakingsbeelden van de stad. Deel dit bericht zodat we haar snel kunnen vinden”, staat in een spambericht die in de lokale Facebookgroep ‘Echte Woubruggenaren’ wordt gedeeld. Om het bericht zo echt mogelijk over te laten komen, is bij het bericht een foto van een jong meisje toegevoegd. 

    Het gevaar van de oplichtingstruc

    Bovenstaand bericht is door een bewoner van Woubrugge in de lokale Facebookgroep geplaatst. Hierdoor komt het bericht extra betrouwbaar over, maar niets is minder waar. 

    Zodra je op de link klikt word je naar een website gestuurd waar je dient in te loggen met jouw Facebookaccount. De omgeving van de nepwebsite lijkt op die van Facebook, maar in werkelijkheid is het een platform van een hacker. Als je inlogt krijgt de hacker toegang tot jouw wachtwoorden, waardoor er vervolgens ook vanuit jouw Facebookaccount spamberichten als deze kunnen worden verstuurd. 

    Zorgelijke ontwikkeling

    De nepberichten over vermiste kinderen zijn ook al opgedoken in andere lokale Facebookgroepen. ‘Een zorgelijke ontwikkeling’, vindt wijkagent Rob uit Oudewater. Hij zag de nepberichten ook in zijn gemeente opduiken. “De oudere leeftijdscategorie zit veel op Facebook, maar weet niet altijd even goed hoe ze veilig met internet kan omgaan. Juist die mensen zijn kwetsbaar en worden makkelijk slachtoffer van berichten als deze”, laat hij weten aan het AD.

    Slachtoffers

    Het aantal mensen dat al negatieve gevolgen heeft ondervonden van deze nepberichten is onbekend. Slachtoffers van cybercrime worden door wijkagent Rob opgeroepen om wél aangifte te doen. “Hoe meer mensen een melding doen, hoe beter wij dit soort dingen kunnen aanpakken.” Je kunt ook anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem. Rob: “Mede daardoor lukt het de politie steeds vaker om internetfraudeurs aan te pakken.”

    Lees ook

  • Ook interessant