Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Explosieve stijging van WhatsApp-fraude: duizenden euro's schade door 'whaling'

    Explosieve stijging van WhatsApp-fraude: duizenden euro's schade door 'whaling'

    De politie meldt dat er de afgelopen maanden sprake is van een enorme groei in het aantal aangiftes van WhatsApp-fraude, oftewel 'whaling'. Het gaat om een veelvoud aan aangiftes vergeleken met het begin van het jaar.

    Maandelijks krijgt de politie inmiddels zo'n honderd aangiftes binnen met betrekking tot deze variant van fraude, waar dat eerder maximaal 'enkele tientallen' aangiftes betrof, zo weet De Stentor te vertellen.

    De methode van deze oplichters is als volgt. Criminelen doen zich via WhatsApp voor als bekende of familielid van het beoogde slachtoffer met als doel grote geldsommen los te peuteren. De smoes is meestal dat deze 'bekende' een nieuw telefoonnummer heeft (logisch, je herkent het nummer immers niet) en dat er sprake is van een noodsituatie waarbij er dringend en met spoed een geldbedrag moet worden overgemaakt.

    Vervalste Tikkie

    De afzender zit bijvoorbeeld in het buitenland en heeft geen toegang tot zijn of haar bankrekening, of er moet met spoed een enorme rekening betaald worden. Jij moet het bedrag dan voorschieten met de belofte dat het spoedig terug wordt betaald, maar uiteraard laat de afzender na ontvangst van het geld niets meer van zich horen. Het geld wordt vaak weggesluisd via katvangersrekeningen, maar het komt ook voor dat de afzender je naar een vervalste Tikkie-omgeving of inlogomgeving van je bank probeert te lokken om je inloggegevens te bemachtigen. Rekeningen worden dan in een handomdraai volledig leeggetrokken.

    Hoe voorkom je schade door WhatsApp-fraude? Volg onderstaande link.

    Hoe voorkom ik schade door WhatsApp-fraude?

    Onderzoek via sociale media

    Het is natuurlijk van belang dat zo'n verhaal overtuigend overkomt, en om dat goed te kunnen doen, gaat er vaak uitgebreid onderzoek via sociale media aan vooraf. Heb jij je Facebookprofiel zo ingesteld dat de meeste posts openbaar zijn, dan kan iemand bijvoorbeeld recente vakantiefoto's of een bericht over een verhuizing gebruiken om een geloofwaardig verhaal aan op te hangen. 

    Duizenden euro's schade per persoon

    De gevolgen kunnen ingrijpend zijn: niet zelden zijn slachtoffers in één keer duizenden euro's kwijt. Gemiddeld bedraagt de schade € 2.000,- per persoon. Roderick Looijs is teamleider cybercrime van de politie Oost-Nederland, hij vermoedt dat het aantal slachtoffers nog veel hoger is. Om verschillende redenen, waaronder schaamte, doen mensen mogelijk geen aangifte van (pogingen tot) fraude.

    In de uitzending van 1 oktober besteedden we aandacht aan deze variant van fraude. Een gedupeerde kwam aan het woord en deed zijn verhaal. Benieuwd naar het fragment? Via onderstaande link kun je het terugkijken.

    Wees alert bij WhatsApp-betaalverzoek van een bekende

    Bron: De Stentor

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant