Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • WhatsApp-fraude wordt geloofwaardiger door gehackt Facebookprofiel

    WhatsApp-fraude wordt geloofwaardiger door gehackt Facebookprofiel

    Over WhatsApp-fraude oftewel 'whaling' hebben we de afgelopen tijd herhaaldelijk gepubliceerd. Er wordt nu melding gemaakt van gehackte Facebookprofielen die het bedrog geloofwaardiger moeten maken.

    De opzet van dergelijke fraude is dat een oplichter zich voordoet als een bekende of familielid die met spoed geld nodig heeft voor een belangrijke rekening of omdat diegene in het buitenland tegen moeilijkheden aan is gelopen. Diegene heeft zogenaamd een nieuw telefoonnummer, en om het geloofwaardig te maken, is er wat social engineering aan vooraf gegaan.

    Profielfoto's worden bijvoorbeeld van sociale media geplukt, zodat je wellicht eerder geneigd bent om te denken dat de afzender inderdaad de persoon is voor wie hij/zij zich uitgeeft. De Fraudehelpdesk meldt dat er sprake is van misleidende berichten op gehackte Facebookaccounts om het bedrog nóg geloofwaardiger te maken.

    Medio december werd bekend dat deze vorm van fraude aan een stevige opmars bezig is: er is een explosieve stijging geconstateerd en slachtoffers hebben niet zelden schadeposten van vele duizenden euro's.

    Explosieve stijging WhatsApp-fraude: duizenden euro's schade door 'whaling'

    Aankondiging nieuw telefoonnummer op Facebook

    Om geloofwaardig over te komen, doen oplichters vooraf goed onderzoek. Is jouw zoon of dochter op vakantie en worden er vakantiefoto's op Facebook geplaatst, dan kan een oplichter in hulpverzoeken refereren aan het tripje. Staan er foto's over een vakantie naar Bali op Facebook, dan lijkt een berichtje in termen van 'Ik zit vast in Indonesië en moet snel een vliegticket boeken, kun je even wat voorschieten?' ineens een stuk geloofwaardiger.

    Er is nu een melding binnengekomen van een verdacht bericht op een gehackt Facebookaccount. De oplichter heeft zich toegang tot een Facebookaccount weten te verschaffen en heeft daar een aankondiging geplaatst over een nieuw mobiel telefoonnummer. Er was zogenaamd 'iets mis gegaan' met het overzetten van de contacten naar het nieuwe toestel, daarom werden alle vrienden vriendelijk doch dringend verzocht om het 'nieuwe telefoonnummer' (van de oplichter) op te slaan.

    Contacten van degene wiens profiel gehackt was, werden vervolgens benaderd met verzoeken om financiële hulp. Als je al op Facebook hebt gezien dat iemand een nieuw nummer heeft, ben je natuurlijk een stuk minder op je hoede, waardoor de kans een stuk groter is dat je geld overmaakt.

    Krijg jij zo'n verzoek? Probeer de identiteit van de afzender altijd te verifiëren en wees op je hoede als iemand aangeeft 'niet te kunnen bellen'. Vraag in dat geval bijvoorbeeld om een gesproken bericht via WhatsApp te versturen.

    Meer tips om schade door WhatsApp-fraude te voorkomen? Volg onderstaande link.

    Hoe voorkom ik schade door WhatsApp-fraude?

    Bron: Fraudehelpdesk

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant