Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Forse stijging in meldingen van fraude via Whatsapp

  Forse stijging in meldingen van fraude via Whatsapp

  Whatsappfraude is een vorm van phishing die nog niet zo lang bestaat. Nietsvermoedende mensen ontvangen appjes van een 'bekende' met een nieuw nummer en worden gevraagd om geld over te maken. Dit overkwam ook Violet Falkenburg, die op deze manier 7500 euro verloor.

  Falkenburg kreeg een appje van het nieuwe nummer van haar dochter. Het gesprek begon heel gewoon. Na een tijdje vroeg haar dochter om geld. Drie keer schrijft Falkenburg een bedrag over, in totaal gaat het om 7.500 euro. 'Ik vond het wel veel geld, maar in mijn totale vertrouwen veronderstelde ik een ernstige situatie in het gezin van mijn kind', vertelt Falkenburg tegen EenVandaag. Het geld kwam echter niet op de bankrekening van haar dochter terecht, maar verdween in de zakken van fraudeurs. Falkenburg had namelijk helemaal niet met haar dochter geappt.

  Voorkom fraude via WhatsApp

  Deze manier van fraude komt steeds vaker voor. Volgens de Fraudehelpdesk is het aantal meldingen gestegen van twee in 2016 naar 750 in de eerste vier maanden van 2019. Via Whatsappfraude hebben criminelen in totaal 335.000 euro buitgemaakt.

  Geen vergoeding van de bank

  Rabobank vond de overschrijvingen van Falkenburg merkwaardig en belde haar op na de tweede betaling. De nog nietsvermoedende Falkenburg zei dat er niets aan de hand was. Na de derde overboeking kreeg Rabobank door dat het ging om fraude en blokkeerde ze de rekening. De 7.500 euro is Falkenburg kwijt. 'Rabobank wil mij niets vergoeden. Ik heb namelijk zelf opdracht gegeven voor de overboeking', zegt Falkenburg. Zelf vindt ze dat Rabobank na het tweede belletje haar betalingen al 'on hold' had moeten zetten.

  Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer word van WhatsApp-fraude door 'bekende'?

  De Rabobank laat in een reactie aan EenVandaag weten dat ze overboekingen niet 'on hold' kunnen zetten. Ze controleren overboekingen pas nadat die hebben plaatsgevonden. Daarnaast zegt de bank dat ze 'geen onderdeel uitmaakt van de voorwendselen waaronder criminelen geld proberen los te krijgen. De klant geeft zelf actief opdracht tot de betaling'.

  Bron: EenVandaag

 • Ook interessant