Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Valse sms namens bunq in omloop over verplicht valideren van je rekening

  Valse sms namens bunq in omloop over verplicht valideren van je rekening

  Word je gevraagd om wegens een update verplicht je bunq rekening te valideren? Doe dit niet, want dit is phishing.

  De sms is afkomstig van het telefoonnummer +49 176 84976234. Dit is het landnummer van Duitsland. Phishing via sms wordt ook wel smishing genoemd. 

  Valse sms bunq

  ‘Wij vragen niet per sms om je gegevens’

  bunq zal nooit per sms, e-mail, WhatsApp, social media of telefonisch vragen om jouw beveiligingsfuncties of inloggegevens. Dat laat de bank weten op hun website. Zodra je via een van deze manieren gevraagd wordt om je gegevens te overhandigen, kun je er vanuit gaan dat het phishing is. 

  Open geen linkjes

  “Als je een bericht ontvangt die lijkt op een normaal bericht van bunq, waarin wordt gevraagd een link te volgen en in te loggen, volg deze instructies dan niet”, laat bunq weten via hun site. In de bovenstaande sms dien je te klikken op ‘appbevestig.com’ om je rekening te valideren. Vertrouw dit dus niet. Ook adviseert bunq om niet jouw login, codes of andere beveiligingsinformatie te delen. 

  Overweeg je om op een link in een sms te klikken? Check dan eerst even of de link betrouwbaar is of niet door de link ingedrukt te houden op je telefoon. Kijk hierbij wel uit dat je er niet op klikt. 

  Beveilig je bunq-account

  Heb je een vals bericht ontvangen en wil je er zeker van zijn dat je bunq-account goed beveiligd is? Log dan in op jouw account en ga naar ‘beveiliging’ om je inlogcode te wijzigen. Tik op ‘Apparaten’ en verwijder elk apparaat dat je niet herkent. Ga vervolgens naar je profiel en tik op je naam. Vanuit daar kun je elk onbekend telefoonnummer of e-mailadres verwijderen. 

  Twijfels? Contacteer je bank 

  Heb je een bericht van bunq ontvangen en twijfel je of het betrouwbaar is of niet? Neem dan altijd eerst contact op met je bank om het bericht te verifiëren. Zoek de website van je bank zelf op via de zoekbalk op je apparaat en neem contact op via de contactgegevens op de officiële website. 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant