Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Ook in 2024 is het oppassen geblazen voor WhatsApp-fraude: ‘Hoi mam, mijn telefoon is kapot, dit is mijn nieuwe nummer’.

  Ook in 2024 is het oppassen geblazen voor WhatsApp-fraude: ‘Hoi mam, mijn telefoon is kapot, dit is mijn nieuwe nummer’.

  Je krijgt een WhatsApp-bericht dat van een familielid of vriend lijkt te komen, maar in werkelijkheid probeert een oplichter jou op slinkse wijze geld afhandig te maken. Afgelopen weken ontving Opgelicht?! weer verschillende meldingen van valse WhatsApp-berichten van oplichters die zich voordoen als een familielid met een nieuw telefoonnummer. 
   

  “Hoi mam, mijn telefoon is kapot, kan je mij een bericht sturen op WhatsApp naar: +31647255457 of via deze link: Wa.me/+31647992860”, is één van de berichten die momenteel rond gaat. Via een sms probeert een oplichter jou naar WhatsApp te lokken om daar het gesprek voort te zetten. Ze doen zich voor als kind en gebruiken trucs om emotionele betrokkenheid te creëren bij de ouders. Maar trap hier vooral niet in. 

  Ongebruikelijke verzoeken 

  Een verzoek dat geregeld voorbij komt is het opslaan van een nieuw telefoonnummer en het onmiddellijk sturen van een bericht via WhatsApp. Wees hier dus alert op. Een ander kenmerk is een bericht met taal- en spelfouten, het ontbreken van interpunctie of een onpersoonlijke benadering. Echte familieleden zullen vaak persoonlijke details delen waar oplichters geen weet van hebben. 

  Check het telefoonnummer 

  Wanneer je een sms ontvangt van iemand die zich voordoet als een familielid, is het altijd goed om het nummer te controleren waarmee de sms verstuurd wordt. Dit kun je doen door het bericht via een vertrouwd nummer te verifiëren. Herkent hij of zij dit bericht niet? Dan weet je meteen hoe laat het is. 

  Wat te doen als je hebt gereageerd?  

  Oplichters zijn slim met psychologische trucs en tactieken om jou in de val te lokken. Het is dus menselijk dat je op goed vertrouwen toch een WhatsApp-bericht naar het nummer stuurt. Wat doe je dan op het moment dat je erachter komt dat het foute boel is? 

  • Stop verdere communicatie: Onderbreek onmiddellijk de communicatie met de afzender. Reageer niet verder op het bericht.
  • Rapporteer het verdachte bericht aan WhatsApp. 
  • Waarschuw anderen: Deel je ervaring met vrienden en familie om hen bewust te maken van deze vorm van oplichting en hen te beschermen.

  Lees ook 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant