Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Dit is waarom Dropbox jouw persoonlijke bestanden deelt met OpenAI

  Dit is waarom Dropbox jouw persoonlijke bestanden deelt met OpenAI

  Dropbox is een handig hulpmiddel om je bestanden te bewaren en te delen. Maar sinds dit jaar werken zij samen met AI-diensten die helpen bij het zoeken naar je bestanden of het organiseren daarvan. Om dit zo eenvoudig en snel mogelijk te laten verlopen, deelt Dropbox jouw gegevens met OpenAI, de maker van onder andere Chat GPT. 
   

  Dit roept misschien wat vragen op over je privacy, want waarom deelt Dropbox precies jouw gegevens met OpenAI? Simpel gezegd, ze hebben geen eigen AI-diensten. Dus om handige AI-diensten stuurt Dropbox gegevens door naar OpenAI. Hierdoor kan een gebruiker in de Dropbox applicatie bijvoorbeeld bestanden samenvatten, maar wel met behulp van OpenAI.  

  Houston: ‘Gegevensdeling alleen bij gebruik AI-functies’ 

  Bestanden die door AI worden behandeld, worden tot dertig dagen opgeslagen op de servers van OpenAI. Drew Houston, de CEO van Dropbox, legt in een discussie op X uit dat deze gegevensdeling alleen gebeurt als jij actief gebruikmaakt van de AI-functies. Hij laat weten dat je dit kunt uitzetten wanneer je niet wil dat jouw bestanden naar OpenAI gaan worden verstuurd. Het delen van je gegevens geldt alleen als je de handige AI-tools van Dropbox wilt gebruiken. Deze trucjes bestaan bijvoorbeeld uit slimme zoekmogelijkheden, automatische organisatie van bestanden of chatbot-diensten die je helpen bij het samenvatten van documenten. 

  Zo houd je je gegevens voor jezelf 

  Wil je weten hoe je deze gegevensdeling met AI in jouw Dropbox kunt uitschakelen? Dit zijn de stappen die je kunt volgen: 

  • Log in op Dropbox; 
  • Klik op jouw account-icoon rechtsboven;
  • Klik op Instellingen;
  • Ga naar het tabblad Slimme Computers van Andere Bedrijven;
  • Zet de knop op ‘uit.’

  Wanneer je deze functie uitzet, ben je niet honderd procent beveiligd. Bestanden die je deelt met anderen die wel AI-tools op Dropbox gebruiken, kunnen namelijk nog steeds naar OpenAI-servers worden gestuurd.
   

 • Ook interessant