Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vier jaar cel geëist tegen oplichtende programmeur

  Vier jaar cel geëist tegen oplichtende programmeur

  Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet een 38-jarige man uit Eindhoven vier jaar de cel in, waarvan één jaar voorwaardelijk. Dat is de straf die hij vorig jaar ook al had gekregen van de rechtbank in Leeuwarden, maar daartegen was hij in beroep gegaan.

  De man wordt verdacht van grootschalige internetoplichting en identiteitsfraude. Hij bouwde webwinkels voor bedrijven. In de code van de winkels verborg hij echter een programmaatje waarmee hij tussen 2012 en 2016 inloggegevens van klanten buit wist te maken. Hij kon zo in duizenden mailboxen van nietsvermoedende mensen komen.

  Verdachte maakte zich ook schuldig aan identiteitsfraude

  De man verdiepte zich urenlang in de levens van de gedupeerden. Door zich voor te doen als zijn slachtoffers wist hij hun familie en vrienden op te lichten, onder meer via Facebook. De man ging daarbij nauwkeurig te werk: zo paste hij constant zijn taalgebruik aan om beter aan te sluiten op het taalgebruik van zijn slachtoffers. Wist hij eenmaal het vertrouwen te winnen, dan vroeg hij zijn gesprekspartners om geld over te maken. Ook bestelde hij via bol.com producten op andermans naam om die weer te verkopen. Het geld gebruikte de man voor zijn drugs- en gokverslaving. Hij zou ruim 100.000 euro hebben buitgemaakt.

  Hoogbegaafd 

  In 2016 liep de man tegen de lamp. Volgens psychisch deskundigen is hij hoogbegaafd. Op zijn laptop vonden rechercheurs meer dan 22.000 inlognamen met wachtwoorden.

  De rechters doen over twee weken uitspraak.

  Bron: ANP 

 • Ook interessant