Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Tbs voor lospeuteren naaktfoto's door nep-modellenscout

  Tbs voor lospeuteren naaktfoto's door nep-modellenscout

  Tegen de 20-jarige Noa D. is tbs met voorwaarden geëist, omdat hij volgens het Openbaar Ministerie een jonge vrouw heeft opgelicht door zich online voor te doen als modellenscout. Ook eiste de aanklager donderdag voor de rechtbank in Dordrecht vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

  Volgens het OM nodigde D. de vrouw uit voor een selectieronde van Elite Models en vroeg haar (naakt)foto's te sturen. D. bekende de vrouw te hebben benaderd, maar zei dat het niet om naaktfoto's ging en dat het niet zijn bedoeling was 'iemand pijn te willen doen'.

  Niet de eerste keer

  D. is tweemaal eerder veroordeeld voor hetzelfde soort vergrijpen. In november 2018 kreeg hij nog vijftien maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-tbs). Deskundigen die D. hebben onderzocht, achten het herhalingsrisico hoog. D. zei open te staan voor behandeling.

  Andere slachtoffers

  Aanvankelijk wilde het OM hem ook vervolgen voor oplichting van 'meerdere onbekend gebleven personen'. Er zijn naaktfoto’s van vrouwen bij D. aangetroffen, maar het was het OM niet gelukt hun identiteit te achterhalen. De rechtbank vond die omschrijving echter te vaag en verklaarde dat deel van de tenlastelegging nietig. Het opnemen van bijvoorbeeld de Instagramaccounts had dit al concreter kunnen maken, aldus de rechtbank.

  Straf te zwaar

  Volgens de advocaat van D. bleef er van de zaak daardoor niet veel meer over. Het enige slachtoffer dat overbleef, had drie foto's van haar gezicht gestuurd. De geëiste straf vond hij daarom veel te zwaar, ook omdat de vrouw zou hebben aangegeven zich niet echt benadeeld te voelen. Hij verzocht de rechtbank de voorlopige hechtenis van D., die sinds april vast zit, op te heffen. De rechtbank gaat zich daarover beraden.

  In principe staat de uitspraak gepland op 7 november.

  Bron: ANP

 • Ook interessant