Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vijftien maanden cel geëist tegen vrouw (51) wegens oplichten werkgever

  Vijftien maanden cel geëist tegen vrouw (51) wegens oplichten werkgever

  In hoger beroep is vijftien maanden cel geëist tegen de 51-jarige Hannelore S. voor onder meer het oplichten van haar werkgever voor ruim 1,1 miljoen euro. S. maakte al dat geld over aan een Afrikaanse internetliefde die ze leerde kennen via Facebook maar die ze nooit ontmoette. De eis is conform de straf die de rechtbank in Dordrecht eerder dit jaar oplegde. Van deze celstraf zijn vijf maanden voorwaardelijk.

  S. maakte al haar spaargeld over, ze leende geld bij de bank dat ze ook aan haar internetliefde gaf en lichtte haar werkgever op, waar ze al meer dan dertig jaar werkte. Twee jaar lang sluisde ze geld van haar baas door naar het buitenland. Haar geliefde vertelde haar dat hij geld nodig had vanwege medische problemen. Ze vertrouwde hem volledig en was ontzettend verliefd.

  Ook nog kort na haar arrestatie dacht ze dat hij haar het geld zou terugbetalen. 'Nu snap ik daar helemaal niks meer van, ik heb zo ontzettend veel spijt', zei ze tegen het hof in Den Haag. Ze heeft inmiddels een vaste baan en betaalt iedere maand een deel van haar schuld terug.

  Advocaat pleitte voor werkstraf

  Haar advocaat pleitte voor een werkstraf en voorwaardelijke celstraf. 'Wat heeft de maatschappij er aan als ze in de cel gaat zitten. Dan raakt ze haar baan kwijt, moet de bijstand in en dan wordt er niets meer terugbetaald'. Volgens de raadsman is S. bovendien 'tot op het bot vernederd'. Ze scheidde van haar man, raakte haar baan kwijt en moest haar huis verkopen. 'Ze heeft haar leven nu weer een beetje op de rit, door haar eigen doorzettingsvermogen.'

  Advocaat-generaal: 'Celstraf is gepast'

  De advocaat-generaal zei dat een celstraf echter volledig op zijn plaats is: 'Ik kan niet aan de maatschappij uitleggen dat het verduisteren van zo'n groot bedrag onbestraft blijft'. Ze hekelde het geschonden vertrouwen van de werkgever waar ze al 32 jaar werkte. Daarnaast speelt mee dat haar ex-man, die bij hetzelfde bedrijf werkte, in de problemen kwam. Vanwege de fraudezaak werd hij ook ontslagen, hoewel hij er geen weet van had.

  Het hof doet over twee weken uitspraak.

  Bron: ANP

 • Ook interessant