Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Vrouw moet één miljoen euro terugbetalen vanwege internetliefde

  Vrouw moet één miljoen euro terugbetalen vanwege internetliefde

  Tegen de 51-jarige Hannelore S. is maandag in de rechtbank in Dordrecht een straf geëist van twee jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor het oplichten van haar werkgever voor ruim 1,1 miljoen euro. S. maakte al dat geld , nadat haar spaargeld op was, over aan een Afrikaanse internetliefde.

  S. heeft haar internetliefde nooit ontmoet. Ze leerden elkaar via Facebook kennen en zouden elkaar eenmaal via Skype hebben gezien. Hij vertelde haar dat hij medische problemen had en daar geld voor nodig had. S. maakte al haar spaargeld over, ze leende geld bij de bank dat ze ook aan hem gaf en lichtte haar werkgever op, waar ze al tientallen jaren werkte.

  De vrouw was destijds echt verliefd op de man en vertrouwde hem. Nadat ze was opgepakt, zei ze tegen haar advocaat Ed Manders: 'Hij zou me het geld nu toch wel terug gaan betalen' Het is de vraag of deze man überhaupt bestaat.

  De officier van justitie spreekt over een 'astronomisch bedrag' dat S. over een periode van twee jaar naar haar eigen rekening en die van haar toenmalige echtgenoot liet overmaken. S. en haar man zijn vorig jaar gescheiden. Ze woont nu bij haar ouders en heeft inmiddels een nieuwe baan. Ook volgt ze behandelingen om steviger in haar schoenen te leren staan.

  'Niet enkel dader maar ook slachtoffer'

  In een civiele procedure heeft de rechter inmiddels bepaald dat S. haar voormalige werkgever het geld moet gaan terugbetalen. Manders verzet zich daarom tegen een gevangenisstraf. 'Wat heeft de maatschappij daaraan? Ze wil afbetalen wat ze kan, maar dat kan niet als ze in de gevangenis zit.' Hij vroeg de rechtbank zich af te vragen of S. enkel dader is of ook slachtoffer. 'Ze heeft dat geld niet zelf gehouden, er staat nu geen villa van haar in Afrika.'

  De rechtbank doet 25 maart uitspraak

  Hier lees je hoe je datingfraude herkent. En voorkom dat je het slachtoffer wordt van online datingfraude met deze tips.

  Bron: ANP

  .

 • Ook interessant