Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hogere straf voor adressenfraudeur

  Hogere straf voor adressenfraudeur

  De uitspraak van de rechtbank Amsterdam in de zaak tegen Tolunay A. viel hoger uit dan de Officier van Justitie twee weken eerder eiste. De 24-jarige man uit De Lier was niet aanwezig toen de rechter een straf uitsprak van 18 maanden celstraf waarvan 4 voorwaardelijk. Het openbaar ministerie had 15 maanden geëist.

  Tolunay A. verkocht voor 300 euro per stuk huurcontracten waarmee kopers zich zouden kunnen inschrijven als inwoner van een gemeente. De huurcontracten waren vals. Door deze inschrijving hadden de klanten de mogelijkheid om een reisdocument aan te vragen of toegang te krijgen tot de gemeentelijke faciliteiten. Op die manier werden 20 gemeenten benadeeld, waaronder Amsterdam.

  Negen huurcontracten verkocht

  A. stond terecht voor het feit dat hij tien huurcontracten in Amsterdam had verkocht. De rechtbank achtte bewezen dat hij achter negen daarvan zat. De tiende werd niet aan hem toegerekend. Ook vond de rechtbank niet bewezen dat Tolunay de contracten zelf had gemaakt. Wel dat hij ze had verspreid.

  Vaker in Opgelicht?! geweest

  Opgelicht?! heeft vaak aandacht besteed aan de man achter websites als adressa.nl, en adressencentrale.nl . Zelfs nadat hij door Opgelicht?! was ontmaskerd, ging hij doodleuk door. Tot aan zijn aanhouding op 3 oktober 2018 lichtte hij woningzoekenden op die via hem zogenaamd aan een urgentieverklaring zouden kunnen komen. Zelfs deze week waarschuwde gemeente Aalsmeer nog voor een soortgelijke website, burgersloket.nl, die op naam staat van A.

  Voor klein aantal zaken vervolgd

  Het openbaar ministerie vervolgde de adressenfraudeur maar voor een klein aantal zaken. 'We hebben een voortrekkersrol gespeeld,' zegt de persofficier. 'Als we meer zaken hadden aangedragen was de straf niet hoger uitgevallen.'

  De rechtbank achtte de kans op herhaling groot en gaf de fraudeur een proeftijd van 3 jaar, in plaats van de 2 jaar die de Officier van Justitie wilde. Voornamelijk het feit dat Tolunay A. zelf had gezegd dat hij slim genoeg was om ermee weg te komen, nam de rechter hoog op.

  Zwaarder vonnis dan de strafeis

  Het komt niet vaak voor dat de rechtbank in een dergelijke zaak zwaarder vonnist dan de strafeis. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat Tolunay A. in hoger beroep gaat. Hij heeft daarvoor twee weken. De zelfverklaarde 'boekhouder van de maffia' blijft in afwachting van een eventueel hoger beroep, vastzitten.

  Gerelateerd

 • Ook interessant