Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Supportersclub onder vuur om 'zelfverrijking'

  Supportersclub onder vuur om 'zelfverrijking'

  De Supportersclub Oranje ligt onder vuur. Volgens onderzoekswebsite Follow the Money (FTM) hebben bestuurders zich jarenlang verrijkt met geld uit de clubkas. De stichting ontkent dat met kracht.

  Bestuurders van de supportersclub financierden volgens FTM zakelijke en privé-activiteiten en toucheerden tonnen uit de kas van de supportersclub. Uit documenten, facturen en vertrouwelijke jaarrekeningen van de stichting zou blijken dat de penningmeester een maandelijkse managementvergoeding van 10.000 euro ontving. Verder zouden de drie bestuursleden in vier jaar tijd voor tonnen aan ‘licentie- en representatiekosten’ in rekening hebben gebracht.

  'Van verrijking is geen sprake geweest'

  Volgens de club wordt het budget alleen gebruikt voor activiteiten bedoeld voor de fans en voor zakelijke overeenkomsten met partijen die deze organiseren. 'Van verrijking van de bestuurders is geen sprake geweest', aldus advocaat Hans Koets namens het bestuur van stichting.

  Volgens de raadsman had alle ophef rond de club voorkomen kunnen worden als FTM een uitnodiging voor een toelichtend gesprek niet zou hebben afgewezen. 'Met het artikel worden de oprichters en bestuurders ten onrechte ernstig geschaad, mensen die de afgelopen twintig jaar ziel en zaligheid hebben gegeven om de Supportersclub Oranje tot het succes te maken wat het geworden is.'

  Koets kan nog niet zeggen of de club juridische stappen overweegt tegen de site om de naam te zuiveren.

  KNVB wil reactie

  De KNVB gaat in gesprek met Supportersclub Oranje om te horen wat waar is van de berichten over fraude binnen het bestuur. De voetbalbond wil graag zelf van de onafhankelijke supportersclub een reactie krijgen. 'Pas daarna kunnen wij onze conclusies trekken. Maar de ernst van de geschetste feiten baart ons zorgen, zeker voor de Oranjesupporters'', zei een woordvoerder van de KNVB.

  Bron: ANP

 • Ook interessant