Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Meer mensen gaan de thuiszorg in voor het geld, ook fraudeurs'

  'Meer mensen gaan de thuiszorg in voor het geld, ook fraudeurs'

  Hoofdinspecteur Korrie Louwes van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de afgelopen jaren het geweld en verbale intimidatie tegen de inspecteurs van de dienst zien toenemen. Dat zegt ze in een interview met Trouw en Follow The Money.

  Volgens Louwes gaan 'meer mensen de thuiszorg in, niet om echt zorg te verlenen, maar alleen om zoveel mogelijk geld te verdienen. Onder hen ook fraudeurs'. Het Informatie Knooppunt Zorgfraude, waarin IGJ onder meer samenwerkt met politie, FIOD en Openbaar Ministerie, zei vorige maand al dat steeds meer criminelen op de miljarden in de zorg afkomen. De bedreigingen illustreren deze tendens.

  Zorgbedrijven op de korrel

  De hoofdinspecteur heeft diverse zorgbedrijven op de korrel. Ze zegt niet welke, maar geeft wel aan dat enkele bedrijven op de lijst staan van de 97 thuiszorginstellingen die eerder werden gepubliceerd. Het zijn bedrijven die onverklaarbaar hoge winsten halen.

  'Toezicht houden op de zorgsector is de afgelopen jaren niet makkelijker geworden', stelt Louwes. Dat heeft volgens haar onder meer te maken met de kleine zorgbedrijfjes die opkomen zonder dat de IGJ daar weet van heeft. Er zijn vooral bedenkingen bij sommige bedrijven die een mix aanbieden van tijdelijke thuishulp en langdurige zorg. Die krijgen geld van de rijksoverheid, gemeenten en verzekeraars. De bedragen kunnen dan snel oplopen.

  Bron: ANP

 • Ook interessant