Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie-invallen bij autobedrijven vanwege btw-fraude en witwassen

  Politie-invallen bij autobedrijven vanwege btw-fraude en witwassen

  De politie en de fiscale opsporingsdienst FIOD hebben maandagochtend vijftien invallen gedaan bij verschillende bedrijven en woningen. De FIOD meldt dat dit gebeurde vanwege een groot onderzoek naar btw-fraude, mogelijk witwassen en valsheid in geschrift bij de export van auto's. Het btw-nadeel is berekend op 21 miljoen euro.

  De politie en FIOD hebben vijftien doorzoekingen gedaan en richtte zich op vier grote autohandelaren. Ongeveer 175 medewerkers van de FIOD en politie doorzochten negen bedrijfspanden en zes woningen. Naast de fysieke en digitale administratie is beslag gelegd op meer dan 500 auto’s, 350.000 euro en 25 bankrekeningen. Er zijn geen mensen aangehouden. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. 

  Een politiewoordvoerder zegt dat de invallen 'op verschillende plaatsen in Nederland' zijn gedaan, maar kon niet zeggen waar precies. Wel is bekend dat in Woerden de meeste auto's in beslag zijn genomen.

  De autobedrijven zouden tweedehands leaseauto’s hebben verkocht aan buitenlandse autohandelaren tegen grote sommen contant geld. Vanaf 2017 tot en met het 1e kwartaal van 2019 hebben zij vermoedelijk voor ongeveer 120 miljoen euro aan auto’s geëxporteerd. Zij worden behalve van btw-fraude en valsheid in geschrift ook verdacht van het structureel overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

  Btw-fraude en valsheid in geschrift bij export

  De auto’s die werden verkocht door de autodealers zijn vermoedelijk op papier geëxporteerd naar fictieve autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Die fictieve bedrijven worden ook wel 'ploffers' of 'missing traders' genoemd. Ze zouden op naam staan van een zogenaamde katvanger. In werkelijkheid zouden de auto’s rechtstreeks geleverd zijn aan autohandelaren in Duitsland die de auto’s verkochten op de Berlijnse automarkt.

  Indien een bedrijf weet of had moeten weten dat hij levert aan een 'ploffer' in het buitenland, heeft hij geen recht op toepassing van het nultarief bij export. Als hij dit toch doet, en ook op zijn btw-aangifte vermeldt, is dat strafbaar.

  Belastingdienst onderzoekt ook andere autohandelaren

  De Belastingdienst heeft vandaag een aantal andere dealers bezocht en boekenonderzoeken aangekondigd. Hierbij zal onder meer de export van deze bedrijven onderzocht worden. In het verleden hebben diverse autohandelaren al een waarschuwingsbrief van de fiscus ontvangen over de kenmerken van grensoverschrijdende btw-fraude en wat ze kunnen doen om te voorkomen daarbij betrokken te raken.

  Aanpak witwassen prioriteit

  De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven.

  Bron: Politie.nl 

 • Ook interessant