Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Wat moet ik weten over katvangers?

  Wat moet ik weten over katvangers?

  Oplichters maken vaak gebruik van een katvanger. Je bent een katvanger als jouw adres/rekeningnummer/naam gebruikt wordt om fraude te kunnen plegen.

  Om buiten beeld te blijven, laat een oplichter vaak geld overmaken op de bankrekening van een katvanger. De katvanger wordt zo onderdeel van een crimineel netwerk. De pakkans voor de katvanger is enorm, terwijl de oplichter buiten schot blijft.

  Verschillende typen katvangers

  Er zijn verschillende typen katvangers:

  1. De bewuste katvanger: Deze mensen stellen bewust hun rekeningnummer beschikbaar voor oplichters. Hier ontvangen ze een vergoeding voor.
  2. De goed van vertrouwen katvanger: Deze mensen stellen bewust hun rekeningnummer beschikbaar, maar doen dit met het idee dat er geen fraude mee gepleegd zal gaan worden. De oplichter gebruikt een smoes en dit wordt door de katvanger geloofd.
  3. De liefdeskatvanger: Deze mensen hebben een relatie met een oplichter en deze haalt de geliefde over om zijn of haar gegevens beschikbaar te stellen. Deze liefdeskatvanger weet vaak onderbewust wel dat het niet klopt, maar is verblind door liefde en ziet dingen door de vingers.
  4. De niet-bewuste katvanger: Deze katvangers hebben helemaal niet door dat hun rekening misbruikt wordt om fraude te plegen. Ze hebben hun gegevens niet bewust beschikbaar gesteld.

  Voorkom dat je katvanger wordt

  Een aantal tips om te voorkomen dat jij als katvanger wordt ingezet door criminelen:

  • Geef je bankpas nooit aan derden.
  • Wees voorzichtig met wie je je gegevens deelt. Geef dus niet zomaar aan iedereen je bankrekeningnummer. Zo voorkom je dat je ongevraagd katvanger wordt.
  • Teken niet te snel voor iets. Laat een contract of overeenkomst altijd door een vertrouwde bekende lezen voor je ergens tekent. Op deze manier kan iemand anders je wijzen op de nadelen als je hiermee in zee zou gaan.

  Meer informatie over katvangers vind je op de website www.pasopjepas.nl.

  Gerelateerd

 • Ook interessant