Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Kabinet zet extra stappen om witwassen aan te pakken

  Kabinet zet extra stappen om witwassen aan te pakken

  In de strijd tegen witwassen wordt het verboden dat handelaren meer dan 3000 euro contant aannemen. Ook het biljet van 500 euro moet verdwijnen en banken moeten 'ongebruikelijke' klanten weren, als het vermoeden bestaat dat ze willen witwassen.

  Het zijn voorstellen uit een pakket maatregelen van minister Wopke Hoekstra (Financiën) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), dat maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Volgens de bewindslieden zijn deze extra stappen nodig om het criminelen lastiger te maken.

  'Witwassen is een heel groot probleem dat gezamenlijk moet worden aangepakt', aldus Hoekstra. Kabinet en allerlei instanties slaan daarom nu de handen ineen 'om ervoor te zorgen dat criminelen geen voet aan de grond kunnen krijgen in ons financieel stelsel'.

  Jaarlijks 16 miljard euro witgewassen

  In Nederland wordt jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen. Het gaat vooral om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude, die naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland komen. Daarom is ook centraal toezicht vanuit Europa nodig, vindt het kabinet.

  Het kabinet benadrukt dat banken de afgelopen jaren een aantal keer ernstig zijn tekortgeschoten bij de aanpak van witwassen. Maar inmiddels doen ze grote investeringen om witwassen beter tegen te gaan. Met de nieuwe aanpak kunnen banken hun poortwachtersfunctie nog beter vervullen, is de verwachting van de ministers.

  Boetes voor banken 

  Rabobank kreeg begin dit jaar nog een boete van iets meer dan 1 miljoen euro van De Nederlandsche Bank (DNB) voor het niet naleven van regels tegen witwassen. Begin 2018 schikte het financiële concern al voor 298 miljoen euro een zaak in de Verenigde Staten en rivaal ING trof vorig jaar een recordschikking van 775 miljoen euro omdat criminelen via de bank geld konden witwassen.

  Met de antiwitwasplannen van ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wordt een belangrijke stap gezet om Nederland 'nog onaantrekkelijker' te maken voor criminelen die hun geld willen witwassen. Dat zegt Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken.

  Antiwitwasplannen: 'krachtig signaal'

  'Doordat poortwachters en overheid de handen ineenslaan geven we een krachtig signaal dat criminelen hier niet moeten zijn met hun zwarte geld', aldus Buijink. Hij benadrukt dat samenwerking tussen banken onderling en publieke en private partijen essentieel is om witwassen effectief te kunnen bestrijden. Naast het wegnemen van wettelijke belemmeringen om kennis te delen, is het ook van belang dat banken, opsporingsdiensten en het OM de beschikbare capaciteit beter inzetten.

  Ook het Verbond van Verzekeraars is voorstander van het plan maar wijst erop dat 'een adequaat instrumentarium' noodzakelijk is om de rol van poortwachter goed te kunnen vervullen. De verzekerkaarsorganisatie pleit bijvoorbeeld al langer voor volledige inzage in bepaalde registers om effectief en efficiënt controles uit te voeren. 'Dat zou enorm veel zoekwerk schelen', aldus het verbond.

  Bron: ANP 

 • Ook interessant