Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Pig butchering: is jouw online date nog wel te vertrouwen?

    Pig butchering: is jouw online date nog wel te vertrouwen?

    Word je via een datingsite ongevraagd benaderd door iemand die je aanspoort om in crypto te investeren? Krab dan even goed achter je oren, want er is een kans dat je slachtoffer wordt van pig butchering.

    Bij pig butchering doen oplichters zich online voor als een aantrekkelijk persoon met een luxe levensstijl. Vaak worden foto’s van modellen of stock foto's gebruikt. Hun doel? Jou laten inzien dat als je in crypto’s investeert, jij ook dit leven kan leiden. 

    Ze benaderen je onder meer via datingsites en palmen je volledig in. Nadat de vertrouwensband en eventueel liefdesband is opgebouwd, word je ervan overtuigd ook in crypto’s te investeren. Stem je hiermee in, dan kan dit je flink wat geld gaan kosten.  

    Het woord ‘pig butchering’ benadrukt dat slachtoffers, net als varkens, worden vetgemest, maar dan met liefkozende berichten. 

    Hoge financiële schade

    Uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Austin blijkt dat criminelen 75 miljard dollar afhandig hebben gemaakt met pig butchering. Ook de Fraudehelpdesk ontving vorig jaar 63 meldingen van dit type fraude, vertelt Fraudehelpdesk woordvoerder Tanya Wijngaarde aan NOS. 

    Het kan zijn dat er meer mensen slachtoffer zijn geworden van dit type fraude, want niet iedereen maakt een melding als ze zijn opgelicht. Van Wijngaarde geeft ook aan dat het om hoge bedragen gaat ‘met een gemiddelde van dertigduizend euro aan schade en uitschieters van boven de miljoen’. 

    Chinese onderwereld 

    Pig butchering is in China ontstaan en heeft zich eind 2019, gelijktijdig met het coronavirus, verder verspreid over de wereld. Vaak zitten criminele organisaties achter de oplichtingspraktijk, maar de mensen die de berichten versturen zijn vaak het slachtoffer van mensenhandel. 

    Hoe stelen oplichters je geld?

    Oplichters zetten verschillende trucs in om aan je geld te komen. Een van de manieren is het doorsturen van een link die je naar een malafide website of app voor cryptocurrency leidt. 

    De cijfers worden daar zo aangepast dat het lijkt alsof je een goede investering hebt gedaan, maar op het moment dat je jouw winst wil overmaken op je bankrekening moet je hoge opnamekosten betalen. Het maakt niet uit of je deze kosten wel of niet betaalt, want eigenlijk ben je je geld al kwijt. Uiteindelijk verdwijnt de website of app én de persoon met wie je praat. 

    Lees ook

  • Ook interessant