Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Datingapp Bumble gebruikt AI om nepprofielen te detecteren en te verwijderen

  Datingapp Bumble gebruikt AI om nepprofielen te detecteren en te verwijderen

  Om oplichtingsaccounts en nepprofielen te verwijderen heeft Bumble een tool ontwikkeld die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie: de Deception Detector.
   

  Tijdens de testfase van de tool ontdekte Bumble dat de Deception Detector automatisch 95 procent van de accounts kon blokkeren die als spam-of oplichtingsprofielen zijn geïdentificeerd. Het aantal meldingen van spam, oplichting en nepaccounts is tijdens de testfase met 45 procent afgenomen. 

  Niet alleen op Bumble zijn oplichters actief. Blijf via pushberichten op de hoogte van de meest actuele phishingberichten via onze Opgelicht?!-app (gratis te downloaden via de App Store en Play Store). 

  Aanleiding van de tool

  Gebruikers van Bumble hebben in een recent onderzoek hun bezorgdheid geuit over de authenticiteit van hun matches. In totaal hebben 8004 mensen van 18-jaar en ouder meegewerkt aan het onderzoek. Zij gaven aan dat nepprofielen en het risico op oplichting hun grootste zorgen zijn bij online daten. 

  Van de ondervraagde vrouwen gaf 46 procent aan dat hun grootste probleem bij online daten is dat ze niet weten of de persoon met wie ze praten, is wie ze zeggen dat ze zijn. “Met een speciale focus op de online ervaring van vrouwen erkennen we dat vertrouwen in het AI-tijdperk belangrijker is dan ooit”, laat Bumble-CEO Lidiane Jones weten in een verklaring, meldt TechCrunch. 

  Datingfraude in Nederland

  De zorgen van de respondenten zijn niet onterecht als je kijkt naar de cijfers van datingfraude in Nederland. Uit een onderzoek van de Fraudehelpdesk blijkt dat 495 mensen in 2023 melding hebben gemaakt van datingfraude. Van hen hebben 246 mensen financieel geleden. In totaal gaat het om een schadebedrag van ruim 7,6 miljoen euro. 

  Niet de eerste AI-tool 

  De Deception Detector is niet Bumbles eerste AI-tool om online misbruik te bestrijden. Zo gebruikt Bumble sinds 2019 ook de Private Detector-tool. Deze tool gebruikt AI om automatisch een potentieel naaktbeeld te vervagen dat in een chat wordt verstuurd. Zodra dit gebeurt word je als gebruiker op de hoogte gesteld dat er iets ongepast naar jou is verzonden. Het is uiteindelijk aan jou om te beslissen of je de afbeelding wilt bekijken of blokkeren. 

  Lees ook

 • Ook interessant