Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Schade datingfraude in Nederland ruim 7,6 miljoen euro, Tinder start bewustzijnscampagne

  Schade datingfraude in Nederland ruim 7,6 miljoen euro, Tinder start bewustzijnscampagne

  Om het bewustzijn rondom datingfraude te vergroten start datingapp Tinder een samenwerkingsverband met de Fraudehelpdesk, Slachtofferhulp Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Samen gaan zij de strijd aan tegen datingfraude. 

  Het afgelopen jaar hebben 495 mensen melding gemaakt van datingfraude, blijkt uit recente cijfers van de Fraudehelpdesk. 246 daarvan hebben ook financieel geleden. In totaal gaat het om een schadebedrag van ruim 7,6 miljoen euro. Dit is een stijging van 75 procent, ruim drie miljoen euro, ten opzichte van 2022. 

  Beleggings - en voorschotfraude 

  Er zijn twee oplichtingstrucs die mede hebben bijgedragen aan de forse toename van het totale schadebedrag, namelijk: beleggings- en voorschotfraude. Bij beleggingsfraude vraagt de zogenaamde ‘date’ niet direct om geld, maar haalt diegene het slachtoffer over om te investeren in nep-beleggingen. Bij voorschotfraude (ook wel: 419-fraude) wordt het slachtoffer met een list overgehaald om geld over te maken naar een rekening, maar eenmaal overgemaakt kan diegene fluiten naar zijn geld. 

  Online criminelen sturen steeds vaker per mail of sms hetzelfde bericht naar meerdere mensen tegelijk. Voorkom dat jouw geld of privégegevens in verkeerde handen vallen en blijf via onze Opgelicht?!-app dagelijks op de hoogte via pushberichten van de meest actuele phishingberichten (gratis te downloaden via de App Store en Play Store).

  Voorlichtingscampagne Tinder

  Via een in-app Swipe Card krijgen Tinder-gebruikers tips aangereikt over datingfraude (zie onderstaande afbeelding). Deze Card leidt hen vervolgens naar ‘www.hetccv.nl/datingfraude’ voor nog meer tips en hoe ze zichzelf beter online kunnen beschermen. 

  De campagne begint tijdens Safer Internet Day, een jaarlijks terugkerend initiatief van de Europese Commissie. Deze dag is in het leven geroepen om meer bewustzijn te creëren voor een veilige online omgeving en vindt dit jaar plaats op 6 februari. De campagne loopt tot 30 juni 2024, meldt het CCV. 

  Ben jij op zoek naar een nieuwe liefde? Voorkom dat jouw online date er met jouw geld vandoor gaat in plaats van met jouw hart en leer een datingfraudeur herkennen.

  Swipe Card Bron: Tinder/Fraudehelpdesk

  Lees ook

 • Ook interessant