Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Werkstraffen geëist wegens oplichting op datingsite: duizenden euro's schade

  Werkstraffen geëist wegens oplichting op datingsite: duizenden euro's schade

  Een 26-jarige man uit Arnhem en zijn even oude ex-vriendin uit Doesburg moeten volgens de officier van justitie werkstraffen uitvoeren wegens oplichting via een datingsite. Eén slachtoffer raakte 8.200 euro kwijt. Beide verdachten waren niet bij de zitting aanwezig.

  De afwezigheid van de verdachten belemmerde de officier van justitie niet om de werkwijze toe te lichten. De verdachten plukten een foto van een mooie vrouw van Facebook en deze foto werd vervolgens gebruikt om een profiel op een datingwebsite aan te maken.

  Al gauw worden er telefoonnummers uitgewisseld met potentiële slachtoffers en nemen de gesprekken een intieme, erotische wending: 'Het wordt gezellig, het wordt intiem. Je vraagt om geld. Je bent een vrouw in nood. En twee mannen trappen erin', aldus de officier van justitie, die stelt dat er sprake was van een zeer geraffineerde werkwijze. 'Ik zou er ook ingetrapt zijn.'

  Geld nodig voor boetes, benzine en de aanbetaling voor een woning

  Eén slachtoffer meldt dat de vrouw - die zich op de datingwebsite uitgaf als ene 'Michelle' - kort na de totstandkoming van het contact aanstuurde op een fysieke afspraak. Wel had ze wat geld nodig voor boetes, benzine en voor de aanbetaling van een appartement waarvan de foto's achteraf van Funda geplukt bleken te zijn. Zodra ze haar loon binnenkreeg, zou het geld terug worden gestort, aldus 'Michelle'.

  Daar bleef het niet bij. Na ontvangst van meerdere betalingen kwam 'Michelle' met het excuus dat haar bankpas was ingeslikt door de pinautomaat. Of er misschien wat geld kon worden overgemaakt naar de rekening van een vriendin, ene 'Mandy'.

  Rekeningnummers getraceerd, duizenden euro's overgemaakt

  Onderzoek van de politie wees uit dat het bankrekeningnummer van 'Michelle' in werkelijkheid toebehoorde aan de 26-jarige Arnhemmer. Het rekeningnummer van 'Mandy' leidde naar de ex-pertner van de hoofdverdachte. Het slachtoffer heeft in totaal veertien keer geld overgemaakt naar 'Michelle', in totaal een bedrag van 5.400 euro.

  Ook 'Mandy' ontving geld van deze gedupeerde, en wel twee losse betalingen van elk 1.400 euro. De man maakte zulke grote bedragen over dat hij er zelf door in de financiële ellende kwam.

  Man ontkent alles, vrouw weigerde te verklaren

  Nadere inspectie van de geldstromen naar beide bankrekeningen leverde het inzicht op dat er vermoedelijk sprake was van meerdere gedupeerden. Eén van deze gedupeerden deed ook daadwerkelijk aangifte, al bleef de schade bij hem beperkt tot slechts 25 euro. Hij had dit bedrag overgemaakt naar 'Michelle', maar wist direct dat het niet in de haak was toen het profiel op de datingwebsite kort daarop verdween. 

  Beide verdachten waren niet op de zitting aanwezig. De man ontkende alle betrokkenheid en de vrouw heeft überhaupt nooit iets willen verklaren over haar aandeel in de zaak. Beide verdachten moeten volgens de officier van justitie een werkstraf van honderd uur uitvoeren. Ook werden er voorwaardelijke celstraffen van twee maanden geëist met een proeftijd van drie jaar. 

  Raadsman verdachten wil vrijspraak

  Ook eiste de officier van justitie dat de verdachten het geld terugbetalen. De raadsman van de verdachten vroeg om vrijspraak: er zou geen sprake zijn van enig bewijs.

  Over twee weken volgt de uitspraak.

  Bron: De Gelderlander

 • Ook interessant