Sluit je een proefabonnement af bij een (buitenlandse) datingsite? Pas dan op voor (onterechte) incassobrieven, meldt het Europees Consumenten Centrum (ECC).
Online zijn er veel klachten in omloop over consumenten die in het verleden gratis proefabonnementen hebben afgesloten bij (buitenlandse) datingsites en daar incassobrieven van ontvangen.
Na de proefperiode zet de datingsite het proefabonnement automatisch om naar een betaald abonnement, zonder medeweten van consumenten. Bovendien worden consumenten geconfronteerd met kosten voor een tweede datingabonnement, terwijl zij zich hier nooit voor hebben aangemeld.
(Onterechte) incassobrieven
Het ECC ontvangt veel klachten van consumenten die proefabonnementen hebben afgesloten bij buitenlandse datingsites uit landen als Hongarije, Slowakije en Ierland. Zij ontvangen incassobrieven van eCollect AG. Dit incassobureau werkt in opdracht van Novalnet AG, de betaaldienst van verschillende Europese datingsites. Sommigen ontvangen ook aanmaningen van het Duitse Advocatenkantoor Themys & Dyke Rechtsanwälte GbR.
Veel online klachten gaan over Date4friend. Ook Opgelicht?! heeft een aantal klachten ontvangen van mensen die incassobrieven via Fairmount GmbH hebben ontvangen. “Date4friend voldoet, zoals zovele datingwebsites, niet aan de precontractuele informatieverplichtingen. Dat betekent dat consumenten niet zijn gebonden aan de overeenkomst. Date4friend ziet dat anders en dringt via Fairmount GmbH aan op betaling”, legt Martijn Witvliet uit, jurist bij het ECC.
Niet betalen
Aangezien de datingsites de incassobrieven wél terecht vinden, betreft het geen valse factuur die zomaar wordt rondgestuurd, aldus Witvliet. Toch luidt het advies om niet te betalen. Dit advies geldt niet als consumenten vooraf volledig zijn geïnformeerd over de belangrijkste kenmerken van de dienst, de kosten, de looptijd en de opzegmogelijkheden.
“Zelfs wanneer Fairmount GmbH een gerechtelijke procedure zou starten tegen consumenten (dat zou de eerste zijn in zeven jaar tijd dat ik bij het ECC werk), moet de rechter ambtshalve toetsen of Fairmount / Date4friend heeft voldaan aan alle informatieverplichtingen. Dat kunnen ze niet, waardoor de vordering zal worden afgewezen.”
Wat te doen als je een incassobrief krijgt?
Ondanks dat het advies luidt om niet te betalen, is het niet verstandig om de brief weg te gooien en niets van je te laten horen, meldt het ECC. De instantie bespreekt vier stappen die je kunt ondernemen als je een onterechte rekening ontvangt:
Stap 1: Check of de datingsite zich aan de regels houdt
Krijg je geen duidelijke informatie over de voorwaarden van het abonnement? Dan is het abonnement niet geldig en hoef je niets te betalen. De datingsite moet duidelijk communiceren over het te betalen bedrag, de duur van het abonnement en de opzegdatum.
A) Bedenktijd
Volgens de Europese regels heb je veertien dagen bedenktijd om een abonnement te annuleren zonder verantwoording. De datingsite moet je hierover informeren vóór (op hun website) en na (via de bevestigingsmail) het afsluiten van het abonnement.
Heb je direct toegang tot de datingsite na het afsluiten? Dan kan het zijn dat je voor deze periode moet betalen. De datingsite moet je wel informeren over deze kosten en om toestemming vragen. Gebeurt dit niet, dan hoef je niets te betalen voor het gebruik tijdens de bedenktijd.
B) Bestelknop en vooraf aangevinkte vakjes
De bestelknop van een betaald abonnement moet duidelijk de betalingsverplichting aangeven, bijvoorbeeld met teksten als ‘Betalen’ en ‘Betaal nu’. Onduidelijke teksten zijn ‘Bestelling afronden’, ‘Plaats bestelling’ en ‘Aanvragen’.
Maakt de datingsite gebruik van een vooraf aangevinkt vakje waarmee je instemt iets te betalen? Dit is verboden, dus je hoeft niets te betalen voor het abonnement.
C) Automatische verlenging en tweede abonnement
Bij een proefabonnement op een datingsite is automatische verlenging verboden zonder jouw toestemming. Heeft de datingsite niet gevraagd of je het abonnement wilt verlengen? Dan hoef je hier niet voor te betalen. Ook mag de datingsite nooit zonder jouw toestemming een tweede abonnement afsluiten bij een andere datingsite. Gebeurt dat toch? Dan hoef je hier niet voor te betalen.
Stap 2: Contacteer je bank of creditcardmaatschappij
Stap 3: Laat het incassobureau weten dat je niet betaalt.
Gebruik als hulpmiddel de voorbeeldbrief van het ECC.
Stap 4: Maak een melding bij de Autoriteit Consumenten & Markt (ACM)
Handhaving per 2025
Per 1 april 2025 zal de Inspectie Justitie en Veiligheid handhaven op de inschrijvingsplicht van incassobureaus, vertelt Witvliet. Incassobureaus die niet zijn ingeschreven mogen dan ook geen incassohandelingen uitvoeren.