Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Dit moet je weten over datingfraude

    Dit moet je weten over datingfraude

    De juiste partner tegen het lijf lopen kan een uitdaging zijn. Datingsites bieden daarvoor dé ultieme oplossing. Toch zijn er ook oplichters actief die niet uit zijn op een nieuwe liefde, maar op geld. Dit valt onder datingfraude. Wat is datingfraude? Hoe kun je een datingfraudeur herkennen? En nog belangrijker: hoe blijf je uit handen van de fraudeur?

    Je bent al een tijdje op zoek naar een nieuwe liefde en scrollt wat af op een datingsite. Je swipet een aantal potentiële partners naar rechts en plotseling heb je een match. Jullie beginnen met appen en het klikt goed. De gesprekken worden steeds persoonlijker en het voelt alsof jij je match al jaren kent. 

    Dan komt het moment dat diegene wil afspreken, maar aangeeft geen geld te hebben. Natuurlijk help jij graag en je boekt het gevraagde bedrag direct over, met de gedachte dat het geld binnenkort weer op jouw rekening zal verschijnen. Dan gebeurt er iets vreemds. Jouw date kan opeens niet meer afspreken en de betaling blijft uit. De dagen verstrijken en dan daalt het besef in: je bent opgelicht. 

    Wat is datingfraude?

    Datingfraudeurs benaderen mensen die op zoek zijn naar een relatie. Dit gebeurt vaak via een datingsite, maar kan ook via social media. Om geloofwaardig over te komen gebruikt de fraudeur foto’s van andere mensen op het internet om een nepprofiel aan te maken. In de meeste gevallen doet de fraudeur zich voor als een knap, succesvol en rijk persoon. 

    Met een gestolen identiteit verovert de fraudeur vervolgens de harten van talloze online liefdespartners. Om eventuele controle van het datingplatform te vermijden, lokt de fraudeur zijn matches naar andere contactkanalen, zoals e-mail, WhatsApp of Skype. Zodra het vertrouwen van de mensen is gewonnen, durft de fraudeur om geld te vragen dat hij niet meer van plan is om terug te storten. Het kan ook voorkomen dat de fraudeur over genoeg persoonlijke informatie beschikt om identiteitsfraude te plegen. 

    Oplichter of oprechte liefdespartner?

    Twijfel je of je match een oplichter is of niet? Dit zijn een aantal punten waar je op kunt letten:

    • Je wordt in korte tijd overladen met liefdesbetuigingen, complimenten en cadeaus. 
    • Je match wil niet (video)bellen.
    • Je match vraagt om geld, terwijl je diegene nog nooit in het echt ontmoet hebt.
    • Je match vraagt je om een bankrekening voor hem of haar te openen.
    • Je match wil de communicatie direct verplaatsen naar een ander online kanaal dan de desbetreffende datingsite. 
    • Je match geeft aan een succesvolle belegger te zijn en moedigt jou aan om dit ook te gaan doen en steeds hogere bedragen in te zetten. Het gaat dan vaak om nep-beleggingen en het ingelegde geld wordt vervolgens rechtstreeks naar de oplichters overgemaakt. Lees hier meer over beleggingsfraude.

    Hoe voorkom je datingfraude?

    Hoewel fraudeurs steeds slimmer worden in online oplichting, zijn er een aantal punten waar je op kunt letten om zoveel mogelijk uit handen te blijven van datingfraudeurs. 

    • Upload de profielfoto van je match bijvoorbeeld in Google Images. Zo kun je onderzoeken of de foto niet op meerdere plekken op het internet opduikt. 
    • Vraag aan vrienden en familie wat zij van je match vinden. Houd hen ook op de hoogte van de plek en tijd als je met je match gaat afspreken. 
    • Wees voorzichtig met het sturen van seksueel getinte foto’s. Dit kan in een later stadium tegen je gebruikt worden als je bijvoorbeeld niet doet wat de fraudeur vraagt. 
    • Deel niet te veel persoonlijke informatie voordat je weet met wie je écht te maken hebt. Spreek bijvoorbeeld eerst met iemand af, zodat je zeker weet dat de persoon overeenkomt met de foto.
    • Maak nooit geld over.
    • Let op taalfouten. Hoewel een taalfout bij iedereen voor kan komen, is het wel handig om hier alert op te zijn. Veel oplichters uit het buitenland gebruiken namelijk Google Translate voor hun inpalmende teksten, maar deze functie is niet foutloos. Ook hebben zij tegenwoordig de mogelijkheid om met kunstmatige intelligentie (AI) hun teksten nog beter te maken. 
    • Houd er vooralsnog altijd rekening mee dat je met een oplichter te maken kunt krijgen.

    Lees ook

  • Ook interessant