Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Oud-president Guatemala naar gevangenis

  Oud-president Guatemala naar gevangenis

  Oud-president Otto Perez Molina van Guatemala moet de cel in. Een rechter bepaalde donderdag dat Perez, die eerder was afgetreden, een onderzoek naar zijn rol in een grote fraudezaak in de gevangenis moet afwachten. Zo is in ieder geval zeker dat hij niet naar het buitenland vlucht.

  De oud-president is nog niet aangeklaagd, maar het Openbaar Ministerie heeft wel haar verdenkingen. Zo zou Perez verdacht worden van het aannemen van steekpenningen, het plegen van douanefraude en betrokkenheid bij illegale activiteiten. Hij moet vrijdag verschijnen op een hoorzitting.

  Afgetreden

  Perez trad donderdag af als president, kort nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Dinsdag verloor hij al zijn onschendbaarheid na een stemming in het parlement, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor vervolging.

  Smeergeld

  Guatemala is al maanden in de ban van de grote fraudezaak die de regering van het land aan het wankelen bracht. Volgens de aanklagers hebben importeurs op grote schaal smeergeld betaald, om onder hoge importbelastingen uit te komen. Daarvoor zou zelfs een speciale telefoonlijn zijn opengesteld, waardoor de fraudezaak de bijnaam La Linea (De Lijn) kreeg.

  Protesten

  In mei stapte vicepresident Rocana Baldetti op, omdat ze werd genoemd in het corruptieonderzoek. Oppositiepartijen drongen toen al aan op onderzoek naar Perez. Ook heeft het schandaal geleid tot protesten, waarbij Perez werd opgeroepen af te treden. Toen dat gebeurde gingen mensen massaal de straat op om dat te vieren.

  Verkiezingen

  In Guatemala zijn zondag presidentsverkiezingen. Vice-president Alejandro Maldonado neemt de taken van Perez over voor de laatste maanden van diens termijn.

  Bron: ANP

  Foto: iStockphoto

  Gerelateerd

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant