Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Miljoenenschuld voor failliet verklaarde schoonheidssalon Just Wellness

  Miljoenenschuld voor failliet verklaarde schoonheidssalon Just Wellness

  Just Wellness, de keten schoonheidssalons die eerder deze week door de rechter failliet werd verklaard, laat een schuld van zeker drie miljoen euro na.

  Het faillissement werd afgelopen dinsdag uitgesproken nadat medewerkers het faillissement hebben aangevraagd. Het bedrijf ging volgens bestuurder Paul Lefering (48) ten onder als gevolg van 'tegenvallende omzet', maar gezien de populariteit van de keten roept die verklaring vragen op. In een Facebookgroep voor gedupeerden hebben zich inmiddels ruim 18.000 teleurgestelde klanten verzameld.

  Waar is het geld gebleven?

  Het concept van de keten was dat je levenslang schoonheidsbehandelingen kon krijgen na het doen van een investering, een formule die in theorie aantrekkelijk klinkt en natuurlijk ook veel klanten trok. De vraag is nu wat er met het geld is gebeurd. Volgens het AD werden zowel de panden als het hoofdkantoor gehuurd en waren de salons voorzien van een strakke, maar sobere inrichting. Bestuurder Lefering reed kennelijk rond in dure auto's en huurde een kapitale villa in het Brabantse Leende.

  Volgens de jaarcijfers van 2018 beschikte Just Wellness nog over een eigen vermogen van 580.000 euro, maar de liquiditeitspositie van het bedrijf was al jaren niet zo best.

  Drie miljoen euro schuld

  Curator Flip Schreurs heeft berekend dat de totale schuld van de omgevallen keten inmiddels zeker drie miljoen euro bedraagt. De exacte reden van het faillissement wordt nader onderzocht, maar bekijkt eerst of er een doorstart mogelijk is. Schreurs: 'Omdat de klinieken veelal zijn gevestigd in relatief nieuwe panden, sommige zijn vorig jaar pas geopend, is dat moeite waard.'

  Schreurs kon donderdag nog niet vertellen hoeveel klanten, gedupeerden en leveranciers zich bij hem hebben gemeld in de hoop nog iets van hun geld terug te zien.

  Consumentenbond: 'Klanten hebben het nakijken'

  Volgens de Consumentenbond is de kans zeer gering dat kopers van de Just Wellness-vouchers nog iets van hun geld terugzien: 'Zo eerlijk moeten we zijn. Bij een faillissement sta je als consument als laatste in het rijtje schuldeisers. Meestal heeft een bedrijf al forse schulden als het failliet gaat, dus de kans dat er aan de het einde van de rit nog iets overblijft is heel klein.'

  Aangezien de schuld is opgelopen tot drie miljoen euro en de huurcontracten van de gehuurde panden ook nog doorlopen, lijkt het heel onwaarschijnlijk dat klanten hun geld terugkrijgen.

  Bron: AD.nl / bron foto Google Maps (filiaal Limburglaan, Eindhoven, mei 2018)

 • Ook interessant