Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Urgente herinnering van McAfee ontvangen? Laat je niet bedriegen

  Urgente herinnering van McAfee ontvangen? Laat je niet bedriegen

  “Uw internetbeveiliging staat op het punt te eindigen”, staat er in grote rode letters bovenaan de mail. Maar dit is zeker niet het geval, want het betreft hier phishing.
   

  Als je geen McAfee-abonnement hebt, dan zal deze mail je vast niet afschrikken. Heb je wel een abonnement, dan kan het verontrustend zijn als je ziet dat deze op het punt staat te vervallen. Gelukkig is er niks aan de hand. Voorkom dat online criminelen je in de toekomst weer verrassen en ontvang updates over dit onderwerp via onze Opgelicht?!-app (gratis te downloaden via de App Store en Play Store). Check ook altijd je berichten via jouw eigen McAfee-account door de website van McAfee zelf op te zoeken via je webbrowser. 

  Klik nergens op

  In het bericht kun je klikken op de gele en rode knop, maar doe dit niet. Als je klikt kom je op een nepsite terecht die sprekend lijkt op de officiële website van McAfee. Daar dien je vervolgens je persoonlijke gegevens in te vullen. Het kan ook voorkomen dat je apparaat wordt geïnfecteerd met malware als je op de link klikt. 

  Je kunt ook zelf controleren of je te maken hebt met een vals webadres door op je desktop met je cursor op de link te gaan staan. Op je telefoon kun je dit doen door de link ingedrukt te houden. Pas op dat je niet klikt. In beeld verschijnt vervolgens het volledige webadres. 

  Mooie praatjes 

  Om de kans te vergroten dat je op de knoppen ‘HERSTEL NU’ en ‘HERSTEL NU UW BESCHERMING’ klikt, sommen de oplichters een aantal punten op waarom je jouw McAfee-abonnement zou moeten verlengen. 

  Ook staat er in kleine letters: “We doen er alles aan om u online veilig te houden en we raden u aan gebruik te maken van deze verlengingsmogelijkheid om uw digitale gemoedsrust te behouden.” Erg ironisch, aangezien je juist niet digitaal veilig bent als je op de link klikt. 

  Meld je niet af 

  Als je geen mails meer wilt ontvangen van het cybersecuritybedrijf, dan kun je jezelf afmelden via de link onderaan de mail. Dit is alleen niet verstandig. Als je dit doet, dan krijgen de criminelen een seintje dat jouw mailadres actief wordt gebruikt. Je krijgt hierdoor nog meer spam. Het is dus het beste om de mail direct te verwijderen.

  Gegevens ingevuld, wat nu?

  Heb je op de link geklikt en je gegevens ingevuld? Neem dan direct contact op met je bank of creditcardmaatschappij. Stel ook McAfee op de hoogte om toekomstige slachtoffers te beperken. 
   

  Lees ook

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant