Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nederlanders gepakt in grote phishingzaak

  Nederlanders gepakt in grote phishingzaak

  Twee Nederlanders zijn opgepakt voor hun vermoedelijke betrokkenheid bij een grote oplichtingszaak via internet (phishing). Dat gebeurde in samenwerking met de Belgische autoriteiten, meldde het Openbaar Ministerie dinsdag. Het gaat om een vrouw en een man, beiden 27 jaar oud.

  Het onderzoek werd eind 2012 in België gestart. Daar maakte een criminele organisatie veel klanten van Belgische banken in totaal miljoenen euro's afhandig. Uit onderzoek bleek dat de criminelen opereerden vanuit Nederland. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers.

  UitleveringDe Belgische autoriteiten hebben om uitlevering van de in Nederland aangehouden verdachten gevraagd. De vrouw wordt overgeleverd, de overleveringsprocedure tegen de man loopt nog.

  SleutelrolDe verdachte uit Hilversum heeft volgens justitie een sleutelrol gespeeld in de criminele organisatie. Vanuit haar woonplaats zou ze potentiële Belgische slachtoffers hebben gebeld met als doel veiligheidscodes te ontfutselen om daarna hun bankrekeningen te plunderen.

  Gemeenschappelijk onderzoeksteamMet ondersteuning van de Europese justitieorganisatie Eurojust werd een gemeenschappelijk onderzoeksteam opgericht van de Belgische en Nederlandse autoriteiten. Onder leiding van het OM in Amsterdam heeft de politie maandenlang onderzoek in Nederland gedaan. Daarbij zijn onder meer mensen geobserveerd en telefoons afgetapt.

  Valse sitePhishing is een vorm van oplichting op internet. Klanten van banken worden vaak via een link in een mailtje naar een valse site gelokt, waar ze wordt gevraagd codes in te voeren. Met die codes plunderen criminelen de bankrekening van hun slachtoffers.

  OpgeroldMet de arrestatie van verdachten in Antwerpen en Hilversum denken justitie in België en Nederland een belangrijke criminele organisatie te hebben opgerold.

  Bron: ANP

  Gerelateerd

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant