Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Nederlander aangehouden in grootschalige cybercrimezaak

  Nederlander aangehouden in grootschalige cybercrimezaak

  In een grote cybercrimezaak is een 32-jarige Nederlander aangehouden vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de Genesis Market, een online platform waar gestolen gegevens werden verhandeld.

  Actief op grote schaal

  Hij wordt ervan verdacht op grote schaal actief te zijn geweest op de markt en mogelijk een van de grootste gebruikers wereldwijd te zijn. De politie heeft wereldwijd honderden doorzoekingen uitgevoerd nadat de Amerikaanse FBI de Genesis Market had opgerold, schijft Nu.nl

  50.000 slachtoffers

  In Nederland zijn eerder al zeventien arrestaties verricht en 23 doorzoekingen gedaan. De schatting is dat er alleen al in Nederland zo'n 50.000 slachtoffers zijn in deze zaak, terwijl het totale aantal wereldwijd in de miljoenen kan liggen.

  Eerder al aangehouden


  De verdachte, woonachtig in Brazilië, werd al eerder dit jaar aangehouden in Barendrecht. De man zat in volledige beperking, daarom heeft de politie zijn aanhouding nog niet eerder bekendgemaakt.

  Groot aantal slachtoffers

  Het cybercrimeteam van de politie gelooft dat de verdachte "heel veel" mensen heeft gedupeerd met zijn praktijken op de Genesis Market. Criminelen konden door gestolen identiteitsgegevens geld uitgeven namens slachtoffers, variërend van online aankopen tot het plunderen van bank-, crypto- of beleggingsrekeningen.

  Doorbraak


  Met deze arrestatie denkt de politie een belangrijke doorbraak te hebben bereikt in het onderzoek. Het onderzoek is echter nog in volle gang, en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De politie adviseert het publiek om hun gegevens te controleren op de Genesis Market via een speciale website, waarbij meer dan 11.800 mensen al een melding hebben ontvangen over mogelijk gestolen gegevens.

  Bron: Nu.nl

 • Ook interessant