Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hoogbejaarde vrouw (91) bestolen van € 1.500,- na babbeltruc met bloemetje

  Hoogbejaarde vrouw (91) bestolen van € 1.500,- na babbeltruc met bloemetje

  Een hoogbejaarde vrouw uit Osdorp in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West dacht een bloemetje in ontvangst te nemen van twee vriendelijke dames, maar was niet veel later € 1.500,- kwijt. Ze werd slachtoffer van een babbeltruc.

  Het incident speelde zich af op dinsdag 29 juli 2019, maar de politie brengt de bewakingsbeelden nu pas naar buiten, aldus AT5.

  Bloemetje 'omdat de bewoonster zo ontzettend lief is'

  De twee verdachten wisten het appartementencomplex gelegen aan de straat Langswater binnen te komen. Ze vervolgden hun weg rechtstreeks naar de woning van het slachtoffer. De vrouw van 91 krijgt een bosje bloemen aangeboden, maar waarom? De twee 'gulle gevers' gaven als reden op dat ze vernamen dat de bewoonster 'ontzettend lief' is.

  De hoogbejaarde vrouw neemt de bloemen in ontvangst en beide verdachten hielpen de bewoonster om de bloemen in de vaas te zeten. Kort daarop vertrekken de vrouwen weer.

  Slachtoffer werd gebeld door 'de bank'

  Korte tijd later kreeg het slachtoffer een telefoontje van iemand die zich voordeed als medewerker van de bank. Deze beller weet de pincode van de vrouw buit te maken: het ligt dan ook voor de hand dat de vrouwen die het boeketje kwamen brengen op een zeker ogenblik in de woning een pinpas heeft weten mee te nemen.

  Lees ook:

  Bewakingsbeelden tonen dat de vrouwen gebruik maken van de pinpas

  Er zijn bewakingsbeelden opgedoken van enkele uren later op de betreffende dinsdag in juli. Daarop valt te zien dat ze met behulp van de pinpas geld opnemen. Het slachtoffer werd op deze diefstal geattendeerd door een belletje van de échte bank: oplettende medewerkers constateerden dat er opvallende transacties waren gedaan, en dat was voor de bank voldoende reden om de pas direct te blokkeren.

  Helaas wisten de vrouwen op dat moment al € 1.500,- buit te maken.

  Slachtoffer is erg geschrokken

  Politiewoordvoerder Lex van Liebergen vertelt dat het slachtoffer erg is geschrokken: 'Dit doet echt iets met haar gevoel van vertrouwen in anderen. Het is natuurlijk zo dat ouderen een kwetsbare groep zijn en ze zijn helaas vaak de dupe van dit soort oplichting. Ik zou nogmaals willen benadrukken laat niet zomaar iedereen binnen in je huis'.

  Signalement

  Er is een signalement van beide vrouwen vrijgegeven en de politie hoopt op tips van mensen die de vrouwen menen te herkennen. Op de website van AT5 staat beeldmateriaal.

  Eén vrouw droeg die dag een t-shirt met korte mouwen, een licht blauwe spijkerbroek en een grote zonnebril. Op de betreffende dag droeg ze daarnaast donkere 'flatjes' (lage, open schoenen) en een klein schoudertasje.

  De andere verdachte droeg een donkerblauwe spijkerbroek met een grote blauwe sjaal en een blauwe hoofddoek. Ze droeg zwarte sportschoenen met witte zolen en een witte achterkant. Daarnaast had ze een grote witte tas met opschrift bij zich.

  info
  clockOval 6 27 jan 2020, 20:05

  Heb jij informatie?

  Informatie over deze zaak? Neem dan contact op met de politie via de opsporingstiplijn: 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. 

  Bron: AT5

 • Ook interessant