Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Bijna alle internetters bang voor dreigingen

  Bijna zeven op de acht Nederlandse internetgebruikers maakt zich zorgen over dreigingen vanaf het internet. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.

  Ruim twee derde van alle internetters is vooral bezorgd over misbruik van accounts of informatie. Twee op de drie internetgebruikers is bang voor virussen en spam die via internet worden verspreid. Iets meer dan de helft is bezorgd over financiële schade door oplichting zoals fraude met betaalkaarten of creditcards en 'phishing', waarbij via valse berichten en websites inlogcodes worden verkregen.

  Nederland telt ruim 12 miljoen internetgebruikers in de leeftijd van 12 tot 75 jaar. Het aantal mensen dat aangeeft het afgelopen jaar daadwerkelijk last te hebben gehad van misbruik of financiële schade ligt overigens aanzienlijk lager. Zo'n 8 procent van de ondervraagden gaf aan de afgelopen twaalf maanden schade te hebben geleden door bedrog via internet.

  Van de gebruikers stelde 5 procent dat privégegevens waren misbruikt die via internet door een ander verkregen waren. Van alle internetters in Nederland leidde 3 procent het afgelopen jaar daadwerkelijk financiële schade door phishing en misbruik van creditcards.

  Bijna driekwart van alle internetters zegt wel structureel last te hebben van virussen en spam die ongemakken veroorzaken. Maar 30 procent van alle internetgebruikers zegt regelmatig backups te maken van belangrijke bestanden op de computer. Bijna de helft van alle internetters zegt dit bijna nooit te doen.

  Bron: ANP

 • Ook interessant