Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 44% Nederlanders maakt zich zorgen over cyberdreigingen

  44% Nederlanders maakt zich zorgen over cyberdreigingen

  Uit onderzoek in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat werd gehouden onder ruim 1500 Nederlanders blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt over cyberdreiging. Driekwart van de ondervraagden acht het waarschijnlijk dat cyberdreigingen zich in Nederland zullen voordoen, wat een forse stijging is ten opzichte van de 40% bij de vorige meting.

  De resultaten komen uit de Risico- en Crisibarometer, een publieksonderzoek uit naam van de NCTV dat tweemaal per jaar wordt uitgevoerd. Het doel is om inzicht te krijgen in de zorgen en gevoelens over veiligheid in Nederland en het vertrouwen dat Nederlanders hebben in het optreden van de overheid bij crisissen.

  Uit het onderzoek blijkt dat 16% van de ondervraagden geen kennis van cyberdreigingen heeft. 40% vindt dat de overheid te weinig doet om cyberdreigingen tegen te gaan. Eerder adviseerde de NCTV dat burgers een noodpakket in huis moesten hebben voor het geval dat een cyberaanval het land platlegt. Zo’n noodpakket bestaat bijvoorbeeld uit voldoende eten en drinken voor de eerste 48 uur. Dit is belangrijk, omdat bij een mogelijke aanval de elektriciteit of het stromend water kan uitvallen volgens Pieter-Jaap Aalbersberg van het NCTV.

  Security.nl / NCTV
  Resultaten uit de Risico- en Crisibarometer

  Bron: Security.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant