Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Meeste Nederlanders voelen zich veilig op het internet

  Meeste Nederlanders voelen zich veilig op het internet

  68 procent van de Nederlandse bevolking voelt zich veilig op het internet, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vier procent geeft aan zich onveilig te voelen, de rest voelt zich veilig noch onveilig.

  58 procent van de Nederlanders stelt dat ze wel bepaalde maatregelen nemen om de eigen veiligheid te waarborgen, zoals het vermijden van openbare wifi-hotspots en het zorgvuldig afwegen welke persoonlijke gegevens gedeeld worden.

  Phishing: ‘Geen slachtoffer, wel doelwit’

  De meeste respondenten geven aan nog nooit slachtoffer te zijn geweest van phishing. Wel heeft ruim één op de drie wel eens een phishingmail ontvangen en is één op de tien wel eens gevraagd om persoonlijke informatie in te voeren op een malafide website.

  Eén procent geeft aan ooit slachtoffer te zijn geweest van identiteitsfraude.

  Minder problemen bij minder gebruik

  Het CBS stelt dat wanneer mensen minder vaak op het internet te vinden zijn, ze ook minder veiligheidsproblemen ondervinden. Van de mensen die dagelijks internet gebruiken (88 procent van de Nederlanders) vreest bijna de helft wel eens voor zijn of haar online veiligheid, terwijl maar 18 procent van de gebruikers die minder dan eens per week online zijn bang is dat de veiligheid in het gedrang is.

  Ook blijkt dat mensen die minder digitaal vaardig zijn, ook minder vaak melding maken van incidenten.

  E-mail meest gebruikt

  Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat e-mailen de meest voorkomende activiteit is op het internet: zo’n 89 procent van de respondenten geeft aan dit dagelijks doen. Social media (87 procent), internetbankieren (84 procent) en informatie zoeken (84 procent) zijn de andere veelvoorkomende activiteiten op het internet.

  Bekijk het volledige onderzoek hier.

  Bron: CBS / Security.nl

 • Ook interessant