Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • CBS: ZZP’er vaakst slachtoffer ransomware-aanval, maar betaalt bijna nooit

  CBS: ZZP’er vaakst slachtoffer ransomware-aanval, maar betaalt bijna nooit

  Uit de vandaag gepubliceerde Cybersecuritymonitor 2022 van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat ZZP’ers het vaakst slachtoffer zijn van aanvallen met grijzelsoftware. Toch is diezelfde groep over het algemeen niet gevoelig voor het betalen van losgeld.

  Uit het CBS rapport komt naar voren dat hoewel zzp'ers absoluut gezien het vaakst getroffen werden door ransomware, zij zelden losgeld betaalden. Ongeveer 4% van de grote bedrijven met meer dan 250 werknemers meldde ransomware-incidenten, waarvan opvallend genoeg ook ongeveer 4% daadwerkelijk het losgeld aan de aanvallers betaalde.

  Bron: CBS
  ZZP'ers vaakst getroffen door grijzelsoftware

  Losgeld betalen

  Opvallend is dat kleinere bedrijven met 2 tot 10 werknemers relatief het vaakst besloten tot betaling van het losgeld, waarbij 14% van deze bedrijven ervoor koos om te betalen. Meer dan de helft van deze betalende bedrijven betaalde een bedrag dat meer dan de helft van hun jaarlijkse omzet vertegenwoordigde. Niettemin waarschuwt het CBS dat zelfs betaling niet altijd garant staat voor herstel van gegevens; in meer dan 50% van de gevallen werden de versleutelde gegevens slechts gedeeltelijk of helemaal niet vrijgegeven.

  Bron: CBS
  Kleine bedrijven betalen het vaakst losgeld

  Extra kosten

  Naast de financiële impact van losgeld en herstelmaatregelen, benadrukt het CBS dat ransomware-incidenten vaak leiden tot extra kosten voor bedrijven. Deze kosten kunnen variëren van het vervangen van ICT-systemen tot het inhuren van gespecialiseerde IT-professionals. Sommige bedrijven ondervonden zelfs omzetverlies doordat ze tijdelijk niet volledig operationeel waren.

  Afname aantal incidenten

  Positief is echter dat het totale aantal ICT-veiligheidsincidenten afnam volgens de Cybersecuritymonitor 2022. Er is een daling in zowel interne incidenten als externe aanvallen in vergelijking met voorgaande jaren. Alleen grotere bedrijven met meer dan 250 werknemers zagen een lichte stijging in incidenten met een interne oorzaak, terwijl externe aanvallen in 2021 minder voorkwamen dan in 2020 voor bedrijven vanaf 10 werknemers.

  Bron: CBS & Tweakers

 • Ook interessant