Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Advocaten van de verdachten in de Sumo-fraudezaak wraken rechtbank

  Advocaten van de verdachten in de Sumo-fraudezaak wraken rechtbank

  De advocaten van een van de hoofdverdachten in de fraudezaak rond restaurantketen Sumo hebben de rechters in deze zaak gewraakt. Dit gebeurde nadat hun verzoek om getuigen te horen over de documentaire die met toestemming van het Openbaar Ministerie over de zaak is gemaakt, was afgewezen.

  Eind juli, vlak voordat de rechtbank in Rotterdam uitspraak zou doen, berichtte NRC over de documentaire. Dit tot grote verbazing van de verdediging en de rechtbank. De zaak werd heropend en tijdens de daaropvolgende zitting bezwoer het OM dat de film niet de reden is geweest voor het besluit Sumo te vervolgen. De rechtbank stelde de officier te geloven en bepaalde donderdag dat nader onderzoek niet nodig is.

  'OM-vriendelijk'

  De advocaten, die eerder deze week aangifte hebben gedaan wegens schending van het ambtsgeheim, vinden deze beslissing 'té OM-vriendelijk' en hebben hierdoor onvoldoende vertrouwen dat deze rechtbank onpartijdig zal kunnen oordelen. Zij vrezen dat het OM in strijd met het beginsel van 'zuiverheid van oogmerk' heeft gehandeld. 'Een documentaire kijkt toch lekkerder weg als aan het einde de mededeling wordt getoond: De verdachten zijn inmiddels door de rechtbank veroordeeld tot hoge straffen', aldus een van de advocaten. Nu zij dit niet nader mogen onderzoeken, besloten zij tot wraking.

  'Inzicht geven in wat er met belastingcenten wordt gedaan'

  Het OM zegt de filmmakers vanaf 2014 mee te hebben laten lopen om de samenleving inzicht te geven in het werk van de FIOD en 'wat er met de belastingcenten die daarheen gaan, wordt gedaan'. De rechtbank gaf donderdag wel als voorlopig oordeel dat de privacy van de verdachten hierdoor was geschonden.

  De zaak draait om de verdenking dat de verdachten de omzet van de restaurants afroomden om minder belasting te hoeven betalen. Tegen een van hen is twee jaar cel geëist en een boete van 210.000 euro. Het OM wil ook dat de restaurants 60.000 euro boete betalen.

  Wanneer de wrakingskamer bijeenkomt, is nog niet bekend, maar in ieder geval niet meer deze week.

  Bron: ANP 

 • Ook interessant