Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Rechtbank heropent fraudezaak sushiketen Sumo na film

  Rechtbank heropent fraudezaak sushiketen Sumo na film

  De rechtbank in Rotterdam is met stomheid geslagen door de onverwachte ontwikkelingen in de strafzaak tegen sushiketen Sumo, die terechtstaat op verdenking van belastingfraude. De rechtbank zou donderdag uitspraak doen in de zaak en had een uitgewerkt vonnis klaar. Eerder deze week bleek dat er over het onderzoek naar de fraude een documentaire is gemaakt, zonder dat de vier verdachten, hun advocaten én de rechtbank daar iets van wisten.

  De advocaten spreken daar schande van, voelen zich bedrogen en menen dat het Openbaar Ministerie zijn recht op vervolging heeft verspeeld. 'Dit komt niet meer goed', zeggen zij. De rechtbank wil het naadje van de kous weten over afspraken tussen de betrokken opsporingsdiensten, het OM en de documentairemaker. De rechtszaak loopt daardoor forse vertraging op. De rechtbank heeft het onderzoek heropend. Op 16 september en 17 oktober zijn nieuwe zittingsdagen gepland.

  De voorzitter van de rechtbank gaf ruim blijk van zijn verbijstering over de gang van zaken.'Waarom is dit niet veel eerder gecommuniceerd met de verdediging en de rechtbank? Hoe kun je nu bedenken dat er niks zou gebeuren als dit boven water zou komen?'

  Fuji-onderzoek

  De rechter heeft het OM opgedragen een overzicht te maken van de contractuele afspraken die zijn gemaakt met de documentairemakers en weer te geven hoe deze tot stand zijn gekomen. De discussie tijdens het vervolg van het proces zal zich toespitsen op de vraag in hoeverre de beslissing om Sumo en de leidinggevenden te vervolgen te maken heeft met de documentaire. De advocaten vermoeden dat er een rechtstreeks verband is. Volgens hen had de zaak ook kunnen worden geschikt.

  Daar wilde het OM niets van weten, stellen zij, omdat er een film over de zaak werd gemaakt. De rechtbank wil daarom ook inzicht in het overleg tussen FIOD, Belastingdienst en OM voorafgaand aan het zogeheten Fuji-onderzoek.

  Tegen de hoofdverdachte in de zaak is twee jaar cel geëist en een boete van 210.000 euro. De restaurants van de keten zouden 60.000 euro moeten betalen aan boetes.

  Bron: ANP 

 • Ook interessant