Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Cybercrime-netwerk van meer dan 700.000 computers onschadelijk gemaakt

    Cybercrime-netwerk van meer dan 700.000 computers onschadelijk gemaakt

    Een van de grootste botnets ter wereld, Qakbot, is onschadelijk gemaakt door een politieactie in verschillende landen, waaronder Nederland. De politie en het Openbaar Ministerie hebben dat gezamenlijk bekendgemaakt.

    Qakbot, dat bestond uit meer dan 700.000 geïnfecteerde computers verspreid over de hele wereld, werd door cybercriminelen gebruikt om ongemerkt toegang te krijgen tot systemen via malware. Deze grootschalige netwerkinfectie stelde hen in staat om waardevolle gegevens van bedrijven en organisaties te stelen, en deze vervolgens tegen betaling vrij te geven. Over een periode van vijftien jaar heeft Qakbot naar schatting honderden miljoenen euro's aan schade toegebracht aan diverse sectoren.

    Verspreiding via phishing

    Het Qakbot-botnet, dat ook bekend staat als Qbot en Pinkslipbot, verspreidde zich voornamelijk via phishing-e-mails, waarbij gebruikers werden verleid om geïnfecteerde bijlagen te openen. Deze bijlagen, vaak vermomd als onschuldige bestanden zoals Word-documenten of pdf's, waren in werkelijkheid dragers van de kwaadaardige software. Na infectie nestelde de malware zich in de geïnfecteerde computers, waarna het zichzelf verder verspreidde.

    Belangrijke stap tegen cybercriminaliteit

    In een gecoördineerde actie tussen verschillende internationale politiediensten, waaronder die van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Litouwen, Frankrijk, Duitsland en Nederland, werd het Qakbot-netwerk met succes binnengevallen en de malware verwijderd van de geïnfecteerde computers. De Nederlandse autoriteiten namen 22 computerservers in beslag die werden gebruikt voor de verspreiding van de schadelijke software. Deze actie heeft geleid tot een belangrijke stap in de wereldwijde strijd tegen cybercriminaliteit, waarbij de Nederlandse politie alleen al zo'n 7,6 miljard gevoelige gegevens heeft opgespoord die in het netwerk waren opgenomen. Gedupeerden hebben nu de mogelijkheid om via 'Check je Hack' te controleren of ze slachtoffer zijn geworden van deze langdurige cyberdreiging.

    Bron: NOS.nl

  • Ook interessant