Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Aantal aanhoudingen in sextortionzaak blijft toenemen

  Aantal aanhoudingen in sextortionzaak blijft toenemen

  In een groot Delfts onderzoek naar sextortion zijn nu in totaal 48 personen aangehouden. De zaak draait om grootschalige afpersing met erotisch beeldmateriaal, waar inmiddels al vijftig slachtoffers aangifte van hebben gedaan. De politie heeft voor in totaal €125.000 aan ontnemingen opgelegd.
   

  In de zaak zijn vijf hoofdverdachten van tussen de 19 en 22 jaar. Zij worden verdacht van afpersing van ten minste vijftig mannen. Deze vijf personen zijn in oktober van dit jaar aangehouden, evenals vijfentwintig 'money mules'. De geldezels hadden hun bankrekening ter beschikking gesteld van de hoofdverdachten. 

  Waar de zojuist aangehouden personen van worden verdacht is niet bekendgemaakt. Het is niet ondenkbaar dat zij betrokken zijn bij de afpersing of dat ze de afpersingspraktijken hebben gefaciliteerd door bankrekeningen beschikbaar te stellen.

  Naaktfoto's als pressiemiddel 

  De verdachten maakten slachtoffers via datingsites. Door zich voor te doen als vrijgezelle vrouwen probeerden ze hun mannelijke doelwitten ertoe te krijgen om naaktfoto’s te sturen. Als iemand daadwerkelijk zo'n foto had gestuurd, begon het afpersen. 

  Via WhatsApp werden de mannen benaderd door een onbekend persoon die geld eiste. Als er geen geld zou worden overgemaakt, zouden de beelden gedeeld worden met vrienden en familieleden van het slachtoffer. 

  Via social media wisten de daders concrete informatie te bemachtigen over de familie en vrienden van het slachtoffer. Hiermee konden ze geloofwaardige dreigementen uiten, door bijvoorbeeld de naam van een familielid te noemen. 

  Om te voorkomen dat de beelden gedeeld werden hebben een aantal slachtoffers geld overgemaakt, variërend van honderden tot tienduizenden euro's.

  'Money mules'

  De verdachten maakten gebruik van een groot aantal geldezels. Een deel hiervan werkte vrijwillig mee. Een ander deel werd hiertoe gedwongen, al dan niet gepaard gaand met geweld. 

  Opgelicht?! besteedde eerder aandacht aan sextortion: deze specifieke zaak, maar ook een tweetal andere onderzoeken. Meer weten over deze zaken, of sextortion in het algemeen? Lees meer. 

  Bron: Politie.nl
   

 • Ook interessant