Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Instagram beschermt jongeren tegen online afpersing met naaktbeelden door oplichters

  Instagram beschermt jongeren tegen online afpersing met naaktbeelden door oplichters

  Instagram is bezig met het ontwikkelen van een tool waarbij naaktbeelden in privéberichten worden vervaagt, meldt NOS. Ook maakt Instagram het voor oplichters lastiger om potentiële slachtoffers voor afpersing met naaktbeelden te benaderen.
   

  Instagram neemt deze maatregelen om jongeren te beschermen tegen misbruik van intieme beelden en sextortion, waarbij slachtoffers worden afgeperst met naaktbeelden. Oplichters sturen bijvoorbeeld naaktfoto’s naar hun slachtoffers en misleiden hen om in ruil daarvoor hun eigen intieme beelden te sturen. Vervolgens kunnen oplichters dreigen met het publiceren van de beelden, tenzij het slachtoffer bijvoorbeeld een geldsom betaalt.

  Nieuwe tool zorgt voor extra bescherming

  De nieuwe tool van Instagram maakt gebruik van machine learning om te analyseren of een afbeelding intieme beelden bevat en wordt standaard ingeschakeld voor jongeren onder de 18 jaar wereldwijd. Volwassenen krijgen een melding te zien waarin ze worden aangemoedigd om deze functie ook in te schakelen. 

  Zo werkt de tool 

  De verzender van de naaktfoto krijgt eerst een melding te zien waarin wordt gevraagd of diegene het zeker weet. Ook wordt diegene eraan herinnerd voorzichtig te zijn bij het verzenden van intieme beelden.

  De ontvanger van het intieme beeld krijgt een vervaagd exemplaar te zien en kan zelf bepalen om het originele beeld te bekijken. Gebruikers worden eraan herinnerd dat ze niet hoeven te reageren en krijgen de optie om de afzender te blokkeren of de chat te rapporteren. 

  Gebruikers die naaktbeelden willen doorsturen krijgen een melding te zien waarin ze worden aangemoedigd hun keuze te heroverwegen.  

  Sextortion oplichters aangepakt 

  Wanneer Instagram een account detecteert van iemand die zich bezighoudt met sextortion, worden de volgende stappen genomen: 

  • Het account wordt verwijderd.
  • Er wordt voorkomen dat er een nieuw account wordt aangemaakt.
  • Waar nodig, wordt het gerapporteerd aan het Nationaal Centrum voor Vermiste en Misbruikte Kinderen (NCMEC) en wetshandhaving. 

  Ook zullen alle berichten die potentiële sextortion-accounts proberen te verzenden, rechtstreeks naar de map met verborgen verzoeken van de ontvanger gaan. Praat je al met iemand van een sextortion-account? Dan krijg je veiligheidskennisgevingen te zien waarin je wordt aangemoedigd om eventuele bedreigingen te melden.

  Lees ook

 • Ook interessant