Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Veel meer slachtoffers van sextortion tijdens coronacrisis

    Veel meer slachtoffers van sextortion tijdens coronacrisis

    Ruim twee keer zoveel personen als vóór de coronacrisis melden dat zij slachtoffer zijn geworden van sextortion, het ongewenst verspreiden van naaktfoto’s en -filmpjes. Dat meldt Arda Gerkens, directeur van het Expertisecentrum Online Kindermisbruik, het EOKM, aan KRO-NCRV’s Pointer.

    Bij sextortion worden vaak jongeren afgeperst met naaktbeelden die zij hebben gestuurd naar een crimineel, die zich voordoet als een leuke, geïnteresseerde jonge man of vrouw. Gerkens: 'Wij zien bij sextortion vooral jongeren tot 26 jaar. Jongens worden vaker afgeperst voor geld, meisjes worden vaker afgeperst om seks te hebben met de dreiger, of om meer naaktbeelden te blijven sturen.' De jongeren worden soms zelfs gedwongen om hun bankrekening ter beschikking te stellen voor criminele transacties.

    Gebrek aan afleiding

    De stijging van het aantal meldingen tijdens de coronalockdown wijt Gerkens aan het gebrek aan afleiding: omdat jongeren niet naar school gaan en minder vrienden zien, hebben ze meer tijd om online te zijn.

    Wat kun je doen als je te maken hebt met sextortion? De politie geeft de volgende tips:

    • Ga niet in op bedreigingen;
    • Doe je wat degene van je vraagt, dan kan hij of zij jou verder chanteren. Als je erop ingaat is er dus geen garantie dat de chantage stopt;
    • Verzamel bewijs: bewaar berichten, maak screenshots van websites (met de url in beeld). Dit kan helpen als je aangifte doet;
    • Verwijder en blokkeer de persoon die jou lastigvalt;
    • Zoek jezelf op via zoekmachines. Kom je een foto van jezelf tegen? Neem dan contact op met de website (bijvoorbeeld via de menu-opties: 'help', 'abuse' of 'contact'). Leg in je bericht aan de website uit dat je op de foto te zien bent en voor de plaatsing ervan geen toestemming hebt gegeven. Is de website in het Engels, dan kun je je e-mail ook het beste in het Engels sturen. Doe aangifte in overleg met de politie.

    Meer informatie vind je bij de politie.

    Bron: ANP / Politie

    Updates ontvangen over dit onderwerp?

    Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  • Ook interessant