Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Politie houdt 18-jarige sekshacker aan

  Politie houdt 18-jarige sekshacker aan

  Een 18-jarige inwoner van Vlaardingen is aangehouden op verdenking van phishing, het hacken van Snapchat-accounts en sextortion. De verdachte dreigde privéfoto's te delen van jonge Snapchat-gebruikers die niet met geld over de brug kwamen.

  Na een toenemend aantal aangiften over gehackte Snapchat-accounts sinds 20 april, startten de rechercheurs van het cybercrimeteam in Noord-Holland een onderzoek.

  Meerdere van de accounthouders werden door de verdachte verleid om op een link te klikken, zogenaamd om te zien of ze in een door corona besmet gebied zaten. Wie klikte, moest opnieuw op zijn of haar Snapchat-account inloggen. Via de phishinglink kon de hacker het volledige account van het slachtoffer overnemen. 
   
  Daarna volgde een vorm van sextortion. De verdachte vroeg onder meer geld of bitcoins om het account terug te geven, of dreigde om privéfoto’s (waaronder naaktfoto's) van het slachtoffer op het internet te verspreiden als hij of zij geen naakfoto's wou sturen. De bij de politie bekende slachtoffers hebben voor zover bekend geen gehoor gegeven aan de eisen van de hacker. In meerdere gevallen heeft de hacker privéfoto’s aan contacten van de slachtoffers doorgestuurd om zijn dreiging kracht bij te zetten.

  Meer dan twintig slachtoffers

  Op dit moment heeft de politie meer dan twintig slachtoffers getraceerd, allen in Noord-Holland. Sommige slachtoffers zouden zeer aangedaan zijn door wat hen is overkomen.

  Het cyberteam zegt blij te zijn deze verdachte woensdag te hebben kunnen opsporen en insluiten voor verder onderzoek. Tijdens de doorzoeking van de woning van de verdachte in Vlaardingen werden diverse digitale gegevensdragers zoals telefoons, laptops en computers in beslag genomen. De verdachte wordt vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

  Hoe bescherm je jezelf tegen een sekshacker?

  Het cybercrimeteam van de politie waarschuwt gebruikers van social media alert te zijn op misbruik en geeft een aantal praktische tips om mogelijk leed en ellende te voorkomen:

  • Stel een twee-factor-authenticatie in op al je accounts. Dan kan een hacker er niet in, omdat jij dan de inlogcode krijgt op jouw eigen smartphone.
  • Zet geen gevoelige foto's, waarmee een ander je zou kunnen chanteren, privé op jouw social media-accounts. Een hacker kan er toch bij.
  • Download een virusscanner op je pc of laptop.
  • Wees voorzichtig met wat je deelt op social media: scherm privézaken af.
  • Klik niet zomaar op links in mails of berichten. Check altijd eerst bij de afzender.
  • Geef nooit je inloggegevens af.
  • Maak regelmatig een back-up van je bestanden.
  • Gebruik een sterk wachtwoord. Een lange wachtzin is voor jou makkelijk te onthouden en voor criminelen moeilijk te achterhalen.
  • Maak regelmatig een update.
  • Wees voorzichtig met gratis wifi: het is handig, maar niet altijd veilig.

  Bron: De Telegraaf

 • Ook interessant