Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 3 jaar gevangenisstraf voor fraude bij faillissementen

  3 jaar gevangenisstraf voor fraude bij faillissementen

  Bouwondernemer Jouke B. (59) moet volgens het Openbaar Ministerie drie jaar de cel in, waarvan een half jaar voorwaardelijk, omdat hij bij drie faillissementen miljoenen achterover zou hebben gedrukt. Om de fraude te verbloemen voerde de aannemer geen administratie, waardoor de curatoren hun werk niet goed konden doen.

  Verder verdenkt het OM B. ervan belastingfraude te hebben gepleegd. In totaal zou hij 3,5 miljoen euro hebben onttrokken aan de boedel van drie faillissementen bij steeds hetzelfde bouwproject. Tijdens de zitting bij de rechtbank in Zwolle voerde B. aan dat de beschuldigingen berustten op slecht werk van de Belastingdienst, de curatoren en opsporingsdienst FIOD, meldt het OM. Hij ontkent schuldig te zijn. De faillissementen wijt hij aan een strenge winter en het instorten van de huizenmarkt tijdens de financiële crisis.

  Tegen drie medeverdachten eiste het OM lagere straffen. De vrouw van de hoofdverdachte verdient volgens het OM vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, voor betrokkenheid bij de fraude. Tegen de administrateur van de aannemer eiste het OM zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Een verdachte die bij een van de drie faillissementen betrokken was, hangt een taakstraf van 120 uur en een boete van 15.000 euro boven het hoofd.

  De rechtbank doet op 20 mei uitspraak.

  Bron: ANP

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Reacties (0)

  Op de Opgelicht?! website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

 • Ook interessant