Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Wie kijkt er stiekem mee als je inlogt? Alles wat je moet weten over VPN

    Wie kijkt er stiekem mee als je inlogt? Alles wat je moet weten over VPN

    Op vakantie even je wifi aanzetten in een café of op het vliegveld kan toch geen kwaad? Maar wie kijkt er ondertussen mee terwijl jij inlogt of internetbankiert? Met een VPN-verbinding houd je pottenkijkers buiten de deur.

    Als je op een openbaar wifi-netwerk surft of een gedeelde internetverbinding gebruikt, kan het zijn dat er derden met je meekijken zonder dat je het door hebt. Met een VPN-verbinding kun je jouw online veiligheid waarborgen. Zo kunnen anderen niet langer zien wat je allemaal aan het doen bent en ben je beveiligd tegen nep hotspots. 

    Wat is VPN en waarvoor gebruik je het?

    VPN is een beveiligde verbinding tussen jouw apparaat en een externe server. Met een VPN wordt al jouw webverkeer per direct versleuteld en kun je jouw locatie maskeren. Hierdoor is je online activiteit afgeschermd en beveiligd. Volgens Microsoft is een VPN-verbinding altijd:

    • Virtueel: er worden geen fysieke kabels gebruikt bij het verbindingsproces.
    • Privé: je gegevens en activiteit zijn afgeschermd.
    • Een netwerkverbinding: het is een verbinding tussen meerdere apparaten.

    Waaraan voldoet een goede VPN?

    Een goede VPN-verbinding:

    • hanteert strenge veiligheidsprotocollen zoals OpenVPN, SSTP, IKEv2/IPsec of Wireguard waarbij jouw gegevens worden versleuteld. Vermijd protocollen zoals L2TP/IPsec en PPTP, want deze zijn verouderd.
    • beschermt je tegen malware op publieke netwerken.
    • beschermt je tegen hackers die proberen om gevoelige informatie te bemachtigen, wat kan resulteren in online identiteitsfraude.
    • zorgt ervoor dat jouw internetverkeer anoniem is. Bovendien zijn je IP-adres en browsegeschiedenis niet traceerbaar. Zo weten anderen niet wie jij bent en wat jouw exacte locatie is. 

    Let op, want een VPN-verbinding beschermt je niet tegen virussen en kan ook beveiligingsfouten, bugs of issues bevatten. Voer daarom regelmatig virusscans uit en houd je software up to date. Blijf bovendien geïnformeerd over online oplichting met onze gratis Opgelicht?!-app (voor Android of iOS).

    Maakt het uit welke VPN-aanbieder je gebruikt?

    Jazeker, er zijn verschillende apps beschikbaar, zowel betaalde als gratis varianten. Een aantal tips om de geschikte VPN te kiezen:

    • Op de reviewpagina van VPN-gids kun je de verschillende aanbieders vergelijken op basis van prijs, kwaliteit en faciliteiten. De Consumentenbond biedt hier ook een overzicht van.
    • Informeer je over de privacyvoorwaarden. Een VPN waarbij jouw activiteiten niet worden gelogd (zero-log-beleid) waarborgt vaak beter je privacy dan een versie waarbij al jouw activiteiten worden bijgehouden, opgeslagen en geanalyseerd.
    • Pas op met gratis VPN-verbindingen. In principe kan iedereen vanuit zijn huiskamer een VPN-dienst opzetten en zo inzage krijgen in jouw online activiteit. 
    • Kies bij voorkeur een provider waarbij mobiele activiteit ook wordt ondersteund zodat je de VPN ook op je mobiel kan gebruiken.

    Mocht je liever afzien van een VPN-abonnement, dan kun je ook een eigen hotspot creëren door je databundel te gebruiken in plaats van een openbaar wifi-netwerk. Als je toch een openbaar netwerk gebruikt, ga dan niet internetbankieren en vermijd online inloggen tot je weer op je privénetwerk zit.

    LEES OOK

  • Ook interessant