Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Veilig op vakantie: 3 handige tips om je gegevens te beschermen

  Veilig op vakantie: 3 handige tips om je gegevens te beschermen

  Hopelijk kun jij binnenkort genieten van een welverdiende vakantie óf lees je dit bericht terwijl je al op een tropische bestemming zit. Niets is zo lekker als even ontspannen, maar terwijl je dit doet wil je natuurlijk wel je gegevens zo veilig mogelijk houden. Gelukkig heeft DutchCowboys een drietal handige tips voor je op een rij gezet, waarmee jij zorgeloos op reis kunt gaan.

  Maak gebruik van een privacyscherm

  Het is de moeite waard om te investeren in een privacyscherm voor je laptop. Of je nu in het vliegtuig nog snel een werkmail moet afhandelen of op het strand aan je boek wilt werken terwijl je online shopt: je wilt niet dat onbekenden kunnen meekijken. Met een privacyscherm wordt het voor anderen flink lastiger om op je scherm mee te kijken. Wees je er wel van bewust dat ze het scherm donkerder maken, waardoor je mogelijk de helderheid van je scherm moet verhogen, vooral bij fel zonlicht, wat invloed kan hebben op de batterijduur van je laptop.

  Wees voorzichtig met openbare wifi-netwerken

  Het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn met openbare wifi-netwerken. Als je op vakantie bent in Europa, maak dan gewoon gebruik van je data-abonnement van thuis (verhoog indien nodig) en zorg ervoor dat je bijvoorbeeld Google Maps offline downloadt, zodat je onderweg zo min mogelijk online hoeft te zijn. Als je toch gebruikmaakt van een wifi-netwerk, controleer dan zorgvuldig of je verbinding maakt met het juiste netwerk. Vraag bijvoorbeeld aan de eigenaar van het café of bij de receptie van het hotel naar het correcte netwerk. Gokken op "Hilton_Hotel_NewYork" kan verkeerd uitpakken als het eigenlijk "HiltonHotels_NewYork" is. Vertrouwen op de schijnbare identiteit van een wifi-netwerk is nooit een goed idee.

  Gebruik een VPN (Virtueel Particulier Netwerk)

  Een VPN is een waardevol hulpmiddel voor online veiligheid. Het stelt je niet alleen in staat om te doen alsof je apparaat zich in Nederland bevindt (handig bij online winkelen of het gebruik van bepaalde streamingdiensten), maar het verkleint ook de kans dat je apparaat gehackt wordt. Veel VPN-diensten versleutelen je gegevens, waardoor je veiliger kunt surfen. Een VPN is geen vervanging voor antivirussoftware, maar het kan veel problemen helpen voorkomen. Door anoniem te blijven tijdens het surfen, maak je het een stuk moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je gegevens.

  Andere voorzorgsmaatregelen

  Naast deze tips gelden uiteraard de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen: gebruik authenticatie met meerdere factoren of wachtwoordsleutels, klik niet ondoordacht op links en deel je telefoonnummer of andere persoonlijke gegevens niet zomaar met vreemden. Met deze maatregelen kun je ervoor zorgen dat je gegevens veilig blijven terwijl je volop geniet van je vakantie. En als je toevallig met een elektrisch voertuig op vakantie gaat, hebben we nog wat extra tips voor je. Geniet van een geweldige vakantie!

  Bron: DutchCowboys

 • Ook interessant