Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
  • Is crypto nog wel veilig? Dit moet je weten

    Is crypto nog wel veilig? Dit moet je weten

    Het vergaren van cryptocurrency blijft erg populair. Dit komt doordat het zogenaamd een makkelijke manier is om snel geld te verdienen. Steeds meer mensen willen graag meeliften op de hype, maar zijn lang niet altijd goed geïnformeerd. Dit in combinatie met onherroepelijke transacties en beperkte regulering op cryptocurrency, maken het erg fraudegevoelig en interessant voor criminelen. 

    Volgens een rapport uit 2023 van Better Business Bureau (BBB) dat gebaseerd is op 67.000 scam meldingen, behoren cryptoscams tot de meest riskante vorm van online oplichting. Omdat het veelal om zeer hoge bedragen gaat. 

    Heb jij crypto of overweeg je om in te stappen? Er zijn verschillende vormen van fraude waar je op kunt letten. Informeer je grondig over de gevaren en risico’s, zodat je goed beschermd bent tegen crypto scams. Met de Opgelicht?!-app blijf je bovendien op de hoogte van de laatste oplichtingstrucs (Android en iOS).
    Mocht je toch slachtoffer zijn geworden van een crypto scam, dan lees je onderaan het artikel wat je kunt doen.

    Crypto scams om op te letten

    Oplichters trekken van alles uit de kast: van nep banen en niet bestaande online gaming platforms tot valse winacties en datingfraude. De meest voorkomende oplichtingstrucs zijn:

    • Chantage en afpersing scams: oplichters claimen over gevoelige of vertrouwelijke informatie te beschikken en gebruiken dit om hun slachtoffers te chanteren. Ze zullen het openbaar maken als je niet snel geld overmaakt. Ga hier niet op in, beëindig al het contact en rapporteer de scam bij Opgelicht?!
    • Business kansen: Een onbekend persoon legt ineens contact en beweert je crypto in korte tijd te laten groeien, door bijvoorbeeld te beleggen met een zeer hoog investeringsrendement. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het ook!
    • Nep banen: Er wordt je een baan aangeboden in de crypto industrie, bijvoorbeeld om bitcoin te vergaren of nieuwe investeringen op te zetten. De voorwaarde bij al deze zogenaamde banen is dat je wel eerst even wat crypto moet overmaken. Let dus goed op als je wordt gevraagd om crypto over te maken. 
    • Persoon fraude: Dit zijn scams waarbij oplichters zich anders voor doen. Bijvoorbeeld als een celebrity, overheidsinstantie of corporate bedrijf. In alle gevallen proberen ze jou zover te krijgen dat je crypto naar hen overmaakt. 
    • Investeringen: Nep investeringen waarbij je snel crypto moet overmaken om deze geweldige kans niet te missen. 
    • Phishing: Bij phishing ontvang je een frauduleus bericht met het verzoek om op de nep link te klikken of om persoonlijke informatie te delen Via die route proberen criminelen om bijvoorbeeld jouw crypto te stelen of om malware op jouw apparaat te installeren voor cryptojacking.
    • Datingfraude: bij deze scam word je door criminelen benaderd via een datingsite of app met de vraag of je crypto wil investeren. Dit wordt ook pig butchering genoemd en komt uit China. Vervolgens verdwijnt je zogenaamde date en gaat diegene er met jouw crypto geld van door. 

    Ben je slachtoffer van crypto fraude?

    Je kunt een aantal acties ondernemen:

    • Slachtofferhulp Nederland geeft de volgende tip: “Stop met beleggen bij de oplichter, blokkeer accounts die gelinkt zijn aan de oplichting, verander je wachtwoorden en stel tweestapsverificatie in…”
    • Raadpleeg de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om te controleren of het bedrijf in overtreding is.
    • Sla alle wederzijdse informatie uitwisselingen (mails, telefoongesprekken, documenten) op ter bewijs.
    • Check bij je bank of je overboekingen kan annuleren of terugvorderen.

    LEES OOK

  • Ook interessant